Egy szempillantás alatt súlyos összegeket vontak el az óvodáktól, miután Kásler megköszönte a munkájukat

Volt-nincs.

Az Állami Számvevőszék értesítette egyes magánóvodák vezetőit, hogy felfüggesztik a költségvetésből számukra nyújtott állami támogatás 30%-ának folyósítását. A 24.hu értesülései szerint az elmúlt napokban hozzávetőlegesen

150 intézmény kapott értesítést az összegek megvonásának tényéről, fenyegetéssel is felérő indoklással.

Eszerint az állami hatóság ellenőrzi a magánóvodák működését, és amennyiben annak során „rendeltetésellenes vagy pazarló felhasználást, illetve ennek veszélyét” tárják fel, esetleg pénzügyi károkozás nyomaira bukkannak, az Állami Számvevőszék elnöke „az illetékes hatósághoz vagy szervezethez fordulhat„. Ezt követően az ÁSZ akár vagyonmegóvási intézkedést is elrendelhet.

Az ÁSZ a rendeltetésellenes működés veszélyére hivatkozva függesztette fel az összegek folyósítását az intézmények részére. A dolog bizarr mivoltát mutatja, hogy

Kásler aláírásával ezen óvodák vezetői júniusban még köszönőlevelet kaptak,

amelyben a miniszter a pandémia alatti együttműködésüket dicsérte.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője levelében azt is kérte, hogy az intézmények nyáron se zárjanak be, és a felújítási munkálatokat is úgy ütemezzék, hogy közben a gyermekeket is el tudják látni. Ezt követően az intézményvezetőket hidegzuhanyként érte az ÁSZ-elnök két héttel későbbi levele.

A számvevőszék még tavaly decemberben kért be az intézményektől 3 évre visszamenőleg olyan dokumentumokat, amelyek az intézmények működését hivatottak bemutatni. A dokumentációk összegyűjtésére rövid határidőt szabott a hatóság, és az óvodák vezetői szerint egy teljes embert lekötött az irathalmok összegyűjtése.

Egyes óvodavezetők elmondása szerint a járvány legintenzívebb időszakában személyes ellenőrzést tartott az ÁSZ az óvodákban. Horváth Bálint, a hatóság szóvivője elmondta, az intézkedés az intézmények széles körét érinti, és elmondása szerint a céljuk, hogy a rendelkezésre bocsátott pénzek átlátható felhasználását biztosítsák.

A szóvivő hozzátette, 2017 óta több száz szociális, valamint köznevelési intézményt ellenőriztek, és jelenleg is folyamatosak a vizsgálatok. Szerinte az ellenőrzött 50 nem állami fenntartású óvoda közel háromnegyede nem tudta igazolni a közpénzek megfelelő felhasználását. Elmondta, nem büntethet a hatóság, azonban jogkövető magatartásra sarkallhatja az intézményeket.

Az óvodák számára megírt levelekben nincs iránymutatás, hogy a hibákat hogyan kellene kijavítani, de még az sem szerepel bennük, hogy milyen problémákat találtak az ellenőrzések során. Az egyik érintett vezető szerint korábban hosszú ellenőrzési folyamat után zárta le a vizsgálatot az ÁSZ, azonban ez már megváltozott az utóbbi időszakban.

{M}ost a megkérdezettek közül senki sem tudott arról, hogy 2021-ben is ellenőrzés folyik náluk.

Senkit nem kerestek, semmilyen dokumentumot nem kértek be, az ÁSZ-tól megállapítás nem érkezett,

határozatot nem küldött az esetleges kifogásolt szabálytalanságról” — mondta az egyik óvoda vezetője.

Egy másik igazgató szerint előbb kapták meg az értesítést a szabálytalanságról, mielőtt elkezdte volna a hatóság a vizsgálatot. Kifejtette, utólag kérték be tőlük az adatokat, „hátha találnak rajta fogást„.

(24.hu nyomán)

Valódi Hírek