Bekeményített az EP: Határozott és azonnali fellépést követelnek Orbánékkal szemben az Európai Bizottságtól

Az EU-s pénzek visszatartását várja el az EP a melegellenes törvény miatt.

Az Európai Parlament “a lehető leghatározottabban elítéli a magyar Országgyűlés által elfogadott törvényt, amely egyértelműen sérti az uniós értékeket, elveket és jogot”

– ez áll abban az elfogadás előtt álló dokumentumban, amelynek előadója Cyrus Engerer.

A Népszava birtokába jutott EP-állásfoglalásban a máltai szocialista képviselő arra figyelmezteti az Európai Bizottságot, hogy

addig ne hagyja jóvá a Magyarországnak járó helyreállítási pénzeket és a 2021-2027 közötti költségvetésből finanszírozott projekteket,

amíg nem nyer bizonyítást, hogy a források nem járulnak hozzá az alapvető emberi jogok megsértéshez.

Engerer a dokumentumban arról is ír, hogy szerinte az LMBTIQ személyek jogait sértő jogszabály nem elszigetelt eset, hanem

“az alapvető jogok fokozatos leépítésének újabb szándékos és előre megfontolt példája Magyarországon”

– írja a Népszava.

A képviselő ezért arra szólította fel az Európai Bizottságot, hogy a rendelkezésére álló minden eszközzel haladéktalanul tegyen jogi lépéseket a jogsértés megakadályozására, gyorsítsák fel a kötelezettségszegési eljárást vagy az Európai Unió Bíróságának bevonásával azonnal függesszék fel a törvénymódosítás alkalmazását.

Abban az esetben, ha a bizottsági testület elmulasztaná határozott lépéseket, Engerer arra szólította fel a tagállamokat, hogy

éljenek a szerződés adta jogukkal és pereljék be Magyarországot az uniós bíróságon, valamint indítsanak keresetet ellene az Emberi Jogok Európai Bíróságán.

Beszámoltunk róla, hogy a melegellenes kitételeket tartalmazó törvény diszkriminatív hatásairól, valamint Magyarország és Lengyelország jogállami deficitjeiről fognak vitázni az Európai Parlament képviselői szerdán.

A képviselők azt fogják vizsgálni a szerdai plenáris ülésen, hogy a június 15-én elfogadott pedofilnak nevezett, valójában homofób törvény hol sérti az EU-s jogot, és milyen lépéseket lehet tenni a gyermekjogok és az LMBTQ-közösség védelme érdekében.

Az ezekre vonatkozó javaslatot csütörtökön fogadhatják el az EP-ben.

Vera Jourova, az Európai Bizottság alelnöke ugyanakkor múlt héten arról beszélt, szinte kizárt, hogy Magyarország költségvetési pénzeket veszítsen a melegellenes részekkel kiegészített pedofiltörvény miatt.

Az alelnök elmondta, a jogállamisági mechanizmus célja ugyanis az uniós költségvetés és a közösségi értékek védelme, így például rendszerszintű hiányosságok esetén felfüggeszthetik a kifizetéseket a kérdéses tagállamoknál. A jogszabályt azonban nem a Fidesz által június elején elfogadott melegellenes törvényhez hasonló esetekre készítették.