Most érkezett: Egyetlen uniós vezető került fel a „sajtószabadság ragadozóinak” feketelistájára

Orbán Viktor.

A Riporterek Határok Nélkül (RSF) nemzetközi újságíró jogvédő szervezet hétfőn 37 olyan állam- vagy kormányfő portréját tette közzé, akik erőteljesen dolgoznak a sajtószabadság ellen – szúrta ki a 24.hu. A „sajtószabadság ragadozóinak” feketelistájára egyetlen európai vezetőként a magyar miniszterelnök,

Orbán Viktor került fel.

A magyar kormányfő mellett a brazil elnök, Jair Bolsonaro és Szaudi-Arábia 35 éves koronahercege, Mohammed bin Salman került fel először a 37 politikai vezetőt felsorakoztató és legutóbb 2016-ban kiadott listára.

Az RSF az Orbánt jellemző portréjában úgy fogalmaz:

„az «illiberális demokrácia» önjelölt bajnoka, aki 2010-es visszatérése óta stabilan és hatékonyan építette le a média pluralizmusát és függetlenségét Magyarországon”.

Hozzáteszik: a közszolgálati műsorszolgáltatást propagandává alakította, a magánkézben lévő médiumokat pedig vagy elhallgattatta vagy leigázta.

„A Fidesz-közeli oligarchák politikai-gazdasági manőverezésnek köszönhetően, a kormánypárt jelenleg a magyar média 80 százalékát ellenőrzi. Élén a KESMA-val, ami megközelítőleg 500 kormánypárti médiumot tulajdonol.

A megmaradt független sajtótermékeket állandó diszkrimináció éri a kormányzati hirdetések és a hivatalos információkhoz való hozzáférést tekintetében

Újságíróikat szisztematikusan becsmérlik a kormánypárti médiában, amely az álhírek közvetítőinek nevezi őket”

– írja le a magyar média jelenlegi helyzetét az RSF, hozzátéve, hogy a kormány az álhírek terjesztését a koronavírus-járvány idején bűncselekménnyé minősítette.

„Az öncenzúra hatással volt az újságírókra és forrásaikra. Ezek a változatos ragadozó technikák annyira hatékonynak bizonyultak, hogy megihlették Orbán lengyel és szlovén szövetségeseit”

– tett hozzá az RSF.

„Miután bezárták a Népszabadság nevű napilapot és az oligarchák átvették az irányítást az Origo.hu és az Index.hu fölött, a magyar kormány következő célpontja az RTL tévécsatorna, a Népszava nevű napilap és a HVG, a Magyar Hang, a Magyar Narancs nevű hetilapok és a 24. hu lett.

A legújabb lépés pedig az állítólagosan független rádió-televízió szabályozó ügynökség politikai döntése, amely megfosztotta a Klubrádiót frekvenciájától”.

Az RSF „sajtószabadság ragadozóinak” feketelistájára Orbán Viktor mellett olyan politikai vezetők kerültek fel, mint Vlagyimir Putyin orosz elnök, Kim Dzsongun észak-koreai diktátor, Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök vagy Hszi Csin-ping a Kínai Népköztársaság elnöke.

(RSF/24.hu nyomán)

Valódi Hírek