Szijjártó Péter úgy tudja, európai éllovasok vagyunk a beoltottságban, de ennél nagyobbat nem is tévedhetne

Nem állunk olyan jól az első oltást kapottak számában, mint ahogy azt a külügyminiszter állítja.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken találkozott Louis Sylvestre Radegonde-dal, a Seychelle Köztársaság külügyi és turisztikai miniszterével.

A találkozót követő közös sajtótájékoztatójukon a magyar külügyminiszter arról beszélt, Magyarország és a Seychelle Köztársaság saját kontinensükön éllovasnak számít az oltási programja miatt.

„Amikor a magyar és a seychelles-i külügyminiszter találkozik, akkor két sikeres ország képviselője találkozik egymással.

Két olyan ország képviselője, amelyek a saját kontinensükön éllovasnak számítanak. Hiszen itt mi Magyarországon Európa leggyorsabb oltási programját hajtottuk végre.

Ha minden jól megy akkor ma elérjük az 5,5 millió beoltottat. A felnőtt lakosság 65 százaléka már védett lesz. Ez Európában egyedülálló”

– vélekedett Szijjártó Péter, aki az 5,5 milliós számmal azokra utalt, akik az első koronavírus elleni oltásukat kapták meg.

A 444.hu cikkében ugyanakkor arra hívja fel a figyelmet, hogy

Magyarország az oltások számát tekintve már nem számít éllovasnak Európában.

A magyar oltási program ugyanis az elmúlt időszakban annyira belassult, hogy az európai járványügyi központ adatai szerint Magyarország

a 2. helyről (Málta mögött álltunk sokáig) napokon belül a középmezőnybe csúszhat vissza,

miután Olaszország, Írország is, jövő héten a spanyolok, osztrákok és a németek is megelőznek minket.

A lassulást mutatja az is, hogy míg Gulyás Gergely kancelláriaminiszter múlt csütörtökön arról beszélt, hogy 3-5 nap múlva meglehet az 5,5 millió beoltott, a korlátozások további enyhítéséhez szükséges álamhatárt viszont csak 8 nappal később, pénteken vagy szombaton érhetjük el.

A Seychelles-szigeteken pedig májusban derült ki, hogy a magas oltottság ellenére szigetcsoporton ismét terjedni kezdett a vírus, ezért újabb korlátozásokat kellett bevezetni.

A Bloomberg legfrissebb jelentése szerint a közel 100 ezer lakosú szigetcsoporton hat olyan ember is koronavírus-fertőzés áldozata lett, aki mindkét oltását megkapta. A hat elhunyt közül öten a Covishieldet kapták (ez az Indiában gyártott AstraZeneca), egy pedig a Magyarországon is használt kínai Sinopharm-vakcinát kapta.

(444.hu nyomán)

 

Valódi Hírek