Itt van Orbán nagyszabású bejelentése: Óriási változások jönnek holnaptól

Már napok óta vágják a centit.

Szokásos péntek reggeli rádióinterjúján vett részt Orbán Viktor a Kossuth rádióban. A miniszterelnök a járvány miatti korlátozások feloldásáról beszélt a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban.

A kormányfő elmondta, a mai napon elérjük az 5 és félmillió beoltottat, ami ahhoz szükséges, hogy tovább enyhítsenek a koronavírus-járvány miatti korlátozásokon. Ez azt is jelenti, hogy holnaptól több mint egy év után

nem lesz szükség — az egészségügyi és szociális intézmények kivételével — a zárt terekben a maszkhasználatra.

Orbán az interjúban megosztotta a jelenlegi járványadatok egyes részleteit; ezek alapján az elmúlt 24 órában senki nem halt meg vírusfertőzés következtében, és 22 személy van jelenleg lélegeztetőgépen. A számos országban súlyos járványügyi kockázatot okozó deltavariánsról elmondta, szerinte az csak az oltatlanok esetében okozhat problémát.

Szóba került, hogy szükség van-e a vakcinák harmadik dózisára a járvány elleni védekezéshez. Ezzel kapcsolatban a miniszterelnök arról beszélt, hogy még nem számolnak azzal, hogy harmadik adagra is szükség lesz, ugyanis nem tudják, milyen hatást gyakorolna a szervezetre. „Lehet, hogy elérkezik az a pillanat, amikor a szakemberek véleménye az, hogy lehet harmadik oltást adni, de ez még nem az” — mondta.

A védettségi igazolvánnyal kapcsolatban kifejtette, az 5 és félmilliós lépcsőfok elérése után kevesebb helyen lesz rá szükség. Továbbra is szükség lesz a dokumentumra sportrendezvényeken, zenés-táncos eseményeken és „koncertszerű” rendezvényeken. A boltokban nem lesz szombattól létszámkorlátozás, a családi eseményeken pedig 100 helyett 200 fő, a lakodalmakon pedig 200 helyett 400 fő vehet majd részt.

Arról beszélt, hogy a várakozásaihoz képest lassabban indul újra a gazdaság. Bejelentette, hogy

a kormány októbertől kiviteli korlátozást rendel el,

mert szerinte a nagyfokú export miatt „szaladtak el az árak„. Úgy véli, ez egy hosszú folyamat lesz, ugyanis a szándékot be kell jelenteni az Európai Uniónak.

A melegellenessé tett pedofiltörvénnyel kapcsolatban arról beszélt, hogy a kormány már hozzá van szokva az uniós kritikákhoz. Mark Rutte holland miniszterelnök megnyilvánulásával kapcsolatban azt mondta, hogy „gyarmattartó tempót” tanúsít. „A holland miniszterelnök szerintem személyesen meg van győződve arról, hogy ő erkölcsi szinten magasabban áll, mint mi magyarok” — fejtette ki.

A miniszterelnök szerint a kormány „a homoszexuális emberek életformáját megvédi„.

Arról beszélt, hogy szerinte a szülők dolga a nevelés, az állam feladata, hogy az ehhez szükséges feltételeket biztosítsa.

Végül a bevándorlásról is szó esett. Orbán azt mondta, azért van szükség az újabb nemzeti konzultációra, hogy egyetértés legyen az állampolgárok között a migráció kérdésében. Szerinte újra óriási a nyomás a határokon a bevándorlók miatt.

(Kossuth rádió nyomán)

 

Valódi Hírek