Most érkezett: Ursula von der Leyen kötelezettségszegési eljárást akar indítani a magyar kormány ellen

A melegellenes törvény miatt.

Július 1-én Szlovénia Ljubljanában vette át az EU soros elnökségét Portugáliától. Az ehhez kapcsolódó ünnepélyes ceremónián részt vett az Európai Bizottság valamennyi tagja, köztük Ursula von der Leyen is.

Az Eurológus tudósítása szerint a bizottsági elnök és Janez Jansa szlovén miniszterelnök ceremóniát követő közös sajtótájékoztatóján már az első kérdés arra vonatkozott, hogy mi hangzott el az Európai Tanács ülésén a magyar kormány melegellenes törvénykiegészítésével kapcsolatban. Illetve felmerült az is, hogy ezzel kapcsolatban Jansa miért vette védelmébe Orbán Viktort.

A szlovén miniszterelnök elmondta, azzal mindannyian egyetértenek, hogy a melegek ugyanazokkal a jogokkal kell rendelkezzenek az unióban, ugyanakkor a 27 tagú EU-ban nem mindenki gondolkodik egyformán. Jansa szerint ezért, ha egy tagállam az uniós joggal ellentétes törvényt fogad el, akkor alkalmazni kell a megfelelő eljárásokat, és majd a bíróság dönt.

Ursula von der Leyen elmondta, senki nem vitatja a szülők jogát a gyermekeik nevelésében. A törvény körül kialakult vita sokkal inkább arról szól, hogy a

magyar jogszabály hátrányosan különböztet meg egy kisebbséget, ezt pedig tiltja az uniós alapszerződés.

A bizottsági elnök közölte, emiatt azt tervezik, hogy felszólító levelet küldenek Magyarországnak, amely egyben

a kötelezettségszegési eljárás első állomása is.

Ehhez azonban az Európai Bizottság döntése szükséges, a testület legközelebb jövő héten ül össze.

Az Eurológus szerint a sajtótájékoztatón szóba került az is, hogy a magyar kormány több külföldi lapban is egész oldalas fizetett hirdetést közölt, amiben Orbán hét pontban írja le, hogy milyen EU-t szeretne.

Von der Leyen a hirdetés tartalmával ugyan nem ért egyet, de elmondása szerint ez a demokrácia lényege.

„Ezért van szabad sajtó és véleményszabadság, hogy intenzív vitákat folytathassunk a különböző véleményekről a hogyan tovább?-ról” – idézi az Eurológus az Európai Bizottság elnökét.

(Eurológus nyomán)

Valódi Hírek