Milliárdos irodába költöztetik a kormány kedvenc alapítványát — Szaunát és fitnesztermet is kapnak

A hatemeletes épület 300 millió forint közpénzből újítják fel.

A kormányközeli Alapjogokért Központ korábban néhány százmillió forintos vagyona az 1,4 milliárdos ingatlannal, továbbá a 300 millió forint értékű felújítással gyarapszik – derítette ki az Átlátszó.

A Központ tulajdonába tavaly kerülő hatemeletes épület

a budapesti Budakeszi úton, a Türk Tanács és a Magyar Művészeti Akadémia épülete között található.

Az Átlátszó megszerezte a tulajdoni lapot, amelyben az látható, hogy az 1936 négyzetméteres ingatlannak 2020 szeptembere óta adásvétel jogcímén a Jogállam és Igazság Nonprofit Kft. a tulajdonosa.

Az eladó cég beszámolójából pedig az is kiolvasható, hogy

az ingatlan értékesítéséből származó bevételének összege 1,4 milliárd forint volt.

A Jogállam és Igazság tavalyi mérlege szerint pedig hasonló arányban nőtt a cég működésébe bevont tárgyi eszközök értéke.

A lap szerint okkal feltételezhető, hogy

a vásárlás forrásának jelentős részét közpénzekből finanszírozták.

Tavaly ugyanis kiderült, hogy az Alapjogokért Központ működéséhez szükséges pénzeket az elmúlt években a Rogán Antalhoz tartozó Miniszterelnöki Kabinetiroda biztosította. Az úgynevezett adományokat pedig a Batthyány Lajos Alapítványon keresztül juttatták el a szervezethez.

A szervezetet működtető cég tulajdonosa Szánthó Miklós, aki egyben az Alapjogokért Központ igazgatója és a kormányközeli KESMA kuratóriumi elnöke is.

A tavaly szeptemberben megvásárolt és 300 millió forint közpénzből felújított ingatlannal kapcsolatban az Átlátszó megjegyzi,

a Központ elemzői számára többek között szaunát, fitnesztermet és könyvtárszobát is kialakítanak.

A közbeszerzési hirdetmény szerint a dizájn elegáns és letisztult lesz, de egyszerűbb belsőépítészeti megoldások megvalósítására is sor kerül, illetve egy minden másnál „nívósabb” vezetői irodai szintet is kialakítanak az épületben.

Az ingatlan eladója egyébként az a Melicus Ingatlanhasznosító Kft., ami az Átlátszó szerint Lantos Csaba érdekeltsége. Lantos korábban a Heti Válasz tulajdonosa volt és a Századvég Gazdaságkutató Zrt. igazgatóságában is megfordult.

(Átlátszó nyomán)

Valódi Hírek