Dunaújváros alpolgármestere kemény hangon üzent Orbánéknak, amiért milliárdokat vonnak el a várostól (+videó)

Szabó Zsolt azt követeli, vonják vissza a várost kifosztó előterjesztést.

Beszámoltunk róla, hogy egy hétfő esti döntés nyomán a kormány egy rendelettel a Dunaújváros menti településeken különleges gazdasági övezetet hozott létre.

Ennek értelmében Iváncsa, Rácalmás, Adony és Kulcs területén, a dél-koreai SK Innovation új akkumulátorgyárának tervezett helyszíne a fideszes vezetésű Fejér Megyei Önkormányzat tulajdonába került.

Ez azt jelenti, hogy a területen működő cégek — többek között a Hankook — a megyei önkormányzatnak fizetik majd az iparűzési adót, azt pedig a helyhatóság osztja majd szét az érintett települések között.

A kormányrendelet következményeként Pintér Tamás jobbikos polgármester szerint a város milliárdos bevételektől esik el, miközben a Hankook továbbra is a dunaújvárosi csatorna- és vízhálózatot használja a működéshez. A városvezető májusban arról számolt be, hogy

a döntéssel minden dunaújvárositól 100 ezer forintot vonnak el.

A rendelettel kapcsolatban szerdán Dunaújváros alpolgármestere, Szabó Zsolt is sajtótájékoztatót tartott, azt követelve a kormánytól, hogy vonják vissza a „város kifosztó előterjesztést”.

„Az 1%-nyi fideszes nagyurak úgy döntöttek, hogy kirabolják a 99%-nyi dunaújvárosit, úgy döntöttek, hogy egy kiemelt gazdasági övezet létrehozásával,

már az idei évben 684 millió forinttól fosztják meg Dunaújvárost”.

„A kijelölt területeken így július 1-jétől a fideszes vezetésű megyei önkormányzat az úr. Ők szedhetik be az adókat, és ők oszthatják ezt tovább azoknak a településeknek, amelyekkel szemben kegyet szeretnének gyakorolni”

– mondta Szabó, hozzátéve, követelik, hogy legalább az elvont HIPA-val azonos összegben kompenzálják az önkormányzatokat, így Dunaújvárost is.

„Eddig 52 ezer ember osztozott a Hankook pénzén, mostantól 15 ezer fog. Ez a Fidesz igazsága.

A miénk másmilyen. Jövőre mindenki dönthet, hogy melyiket választja. Azt ígérhetem: első dolgunk lesz, hogy ezt a helyzetet megszüntetjük.

Követeljük továbbá a kormánytól, hogy miután a járványhelyzet már nem indokolja, ne vegyék el a városok bevételeit, adják vissza a helyi iparűzési adó azon részét, melyet a járványra hivatkozva elvontak.”

„Dunaújváros alpolgármestereként követelem: »El a kezekkel Dunaújvárostól! – Vonják vissza a várost kifosztó előterjesztést!« Azt megígérhetem, hogy a városlakók, az itt élő 99% százalék érdekében, talpon fog maradni a város! Működtetni és fejleszteni fogjuk Dunaújvárost!”

– jelentette ki az alpolgármester.

A teljes tájékoztatót itt tudod megnézni:

Valódi Hírek