Orbán Viktor Szlovákiáról: Sose volt még ennyire jó

Úgyhogy adunk is egy csomó pénzt nekik.

Közös sajtótájékoztatót tartott Orbán Viktor és Eduard Heger szlovák miniszterelnök kedden délután.

A miniszterelnök arról beszélt:

Németország és Ausztria után a harmadik legnagyobb kereskedelmi partnerünk Szlovákia, 10 milliárd eurót meghaladó forgalommal.

„Örülünk annak, hogy szlovák befektetők is megjelentek Magyarországon”

— mondta.

Közölte, hogy megvontuk az együttműködés elmúlt tíz évének mérlegét:

soha nem voltak olyan jók a kapcsolataink, mint most.

Szlovákia teljesítménye az elmúlt tíz évben fantasztikus sikertörténet Orbán szerint, és vannak közös sikertörténetek is saját sikereink mellett:

„A nyugat-balkáni bővítés ügyében egy hangszeren játszunk, a migráció kérdését ugyanúgy ítéljük meg, és a visegrádi együttműködés is mindkét ország számára fontos”

— szögezte le.

Hozzátette, hogy Magyarország megpróbál jó koordinátora lenni a két ország együttműködésének.

Beszélt arról, hogy a nagy terv, hogy a két ország két fővárosát gyorsvasút kösse össze. A gazdasági együttműködés lehetőségei szerinte nagy potenciált mutatnak.

Orbán elmondta, hogy a jövőben a Magyarországon élő szlovákok minden támogatást meg fognak kapni, ami kulturális és politikai identitásukhoz szükséges, a budapesti szlovák kulturális központhoz is

nagy összegekkel járulnak majd hozzá.

„A gazdasági újraindításánál olyat mutatunk a világnak, amit ma még kevesen gondolnak, de most még az oltás a fontos. A járvány csak azok számára ért véget, akik beoltatták magukat”

— mondta.

A szlovák miniszterelnök hangsúlyozta, hogy kormánya a jó szomszédi kapcsolatokra törekszik. Megköszönte a járvány idején nyújtott magyar segítséget:

„bajban ismerszenek meg az ember igazi barátai”

— mondta.

A turisztikai, infrastrukturális fejlesztésekkel kapcsolatban közös a két ország érdeke, valamint a Balkánnak is meg kell adni azt a lehetőséget, amint annak idején kaptunk mi is az Uniótól

— emelte ki.

Orbán sajtókérdésre beszélt a gazdaságról is: szerinte nincs rendben, hogy a kormány által adott támogatásokat a gyártók és a forgalmazók azonnal átszivattyúzzák a saját oldalukra.

Ezzel a támogatások 100 százaléka nem ott landol, ahova a kormány szánta.

A járványhelyzet után Magyarországon is jelentős keresletnövekedés indult be, ami jelentősen megdobta az alapanyagok árát. A kormány által biztosított lakásfelújítási támogatások pedig még inkább felpörgették a folyamatot.

 

Valódi Hírek