Most érkezett: Szabó Tímea feljelenti a Fidelitast

Természetkárosítás miatt.

„Feljelentést teszek a Fidelitas ellen természetkárosítás miatt, miután benzines fűkaszával letaroltak egy budapesti méhlegelőt”

– jelentette be Szabó Tímea, a Párbeszéd képviselője a Facebook-oldalán hétfő délután.

A párbeszédes képviselő emlékeztetett, a Fidelitas tagjai „2019-ben Karácsony Gergely kampányrendezvényét zavarták meg a kisbuszukkal úgy, hogy közben sikerült eltorlaszolniuk egy rohammentő útját. De emlékezetes volt Láng Zsolt fideszes frakcióvezető akciója is, amikor Karácsonyt montírozta Szálasi helyére”.

„Engem nem zavar a primitívség, ha azt a 4 fal között csinálják, de ezek a fiúk egy politikai hecc kedvéért rombolnak, rombolnak és rombolnak”

– fogalmazott Szabó.

„A mai, büszkén posztolt akciójukban letaroltak egy, a Vadvirágos Budapest programban részt vevő területet. A betonfétises ifjú fideszesek képtelenek elviselni azt, hogy Budapest vezetése eltökélt abban, hogy a város területén növekedjenek a növény- és állatvilág természetes élőhelyei.

Ezek a fidelitasos barbárok most nem restelltek egy gyógyuló területet, gyeptársulást tönkretenni, amelyben védett növények és rovarok is voltak, így természetkárosítás bűntettét is elkövették”

– írta a képviselő.

A Fidelitas vasárnap este a Facebook-oldalán közzétett bejegyzésben számolt be arról, hogy lekaszálták az általuk „magasra nőtt gaz-erdőnek” nevezett zöldterületet.

Holott a Vadvirágos Budapest program, amely a Fővárosi Önkormányzat és a Főkert szakmai alapú koncepciójának lényege a leírás szerint az, hogy:

„…a gyepfelületek intenzív, évenként szokásos 5-7 alkalommal történő teljes lekaszálása helyett a parkokban olyan foltokat jelölünk ki, ahol 1-3 kaszálást megtartva a vadvirágoknak van ideje kifejlődni, virágozni, magot érlelni, terjedni.

A vadvirágok és a kevésbé bolygatott zöldfelületek élő- és táplálkozó helyet biztosítanak a rovarvilág számára, melyek egyúttal az énekesmadarak számára jelentenek táplálékot. A magasabbra engedett gyepek több harmatot, vizet kötnek meg, ezáltal pozitívan hatnak a talajvízháztartásra, az ilyen felületek kevésbé száradnak ki aszályos időszakban.”

A leírásban maguk az ötletgazdák is elismerik, hogy az úgynevezett extenzív kezelés a kezdeti időszakban „nem jár tetszetős eredménnyel”, és a parkgazdákat a „nemtörődömség”, „elhanyagolás” vagy akár az „igénytelenség” vádjával is illethetik azok, akik nem ismerik a programot.

„Egy igazán szép képet mutató, tarka virágos, diverz élővilágú rét kialakulása lassú, több éves folyamat, ezért a programba bevont területek nem feltétlenül lesznek „látványosak” az idei évben (vagy akár jövőre), hiszen az eddig ott folytatott sorozatos kaszálás hatásait maguk mögött kell hagyják”

– tették hozzá.

Hasonló méhlegelők egyébként a fideszes vezetésű 12. kerületben már évek óta bevett szokásnak számítanak.

Kapcsolódó cikkünk:

https://nyugatifeny.hu/2021/05/21/hatalmas-pofonba-futott-bele-rakay-philip-vago-istvan-szembesitette-a-tenyekkel

Valódi Hírek