Eddig vártak: Magyarországra jön az Európai Unió delegátusa, hogy kivizsgálják Orbánék aljasságait

Átlépték a tűréshatárt.

Interjút adott a Klubrádiónak Gwendoline Delbos-Corfield magyar ügyek vizsgálatáért felelős francia zöldpárti EP-képviselő. A politikus elmondta, szeptemberben

Magyarországra látogat a delegáció, hogy személyesen is megvizsgálják a magyarországi helyzetet.

Az európai ügyekért felelős miniszterek tanácsában ezen a héten tartották a magyar helyzetről szóló második meghallgatást, amelynek a jogállamiságról szóló 7-es cikkely érvényesítése a célja. Az uniós delegáció jelenleg Portugáliában tartózkodik, mert az ország tölti be az EU soros elnöki tisztét.

Gwendoline Delbos-Corfield elmondta, illetékessége ellenére ez idáig nem keresték meg őt a magyar kormány részéről, de bízik abban, hogy lesz lehetősége találkozni a kormány képviselőivel. Hozzátette, még nem kaptak hivatalos meghívót a kormánytól, de van még rá idő.

Arról is beszélt, hogy meglepné, ha nem fogadná a kormány, „mert a protokoll szerint, ha parlamenti delegáció érkezik, az adott ország vezetése fogadja őt”. Arra számít, hogy 10-15 fővel fognak hazánkba érkezni.

Kifejezte, hogy Orbánék a számukra kedves civil szervezeteket is felkérhetnek a delegációval való találkozóra. „{T}ermészetesen független médiával éppúgy fogunk találkozni, mint a kormánnyal hadakozó civil szervezetekkel” — fejezte ki. Emellett az igazságszolgáltatásban részt vevő képviselőkkel való találkozást is kiemelten kezelik.

Arról is szót ejtett, hogy az uniós politikában már mindenki ismeri a magyar kabinet érvrendszerét, és már nem tekintik elfogadhatónak a kormány által hangoztatott magyarázatokat. A képviselőt meglepte, hogy a melegellenes törvény váltotta ki a legnagyobb visszhangot az uniós politikában Magyarországgal kapcsolatban.

Szerinte már korábban is számtalan olyan eset volt, amelynek során lépnie kellett volna az EU-s testületeknek.

„Most pedig elítélően megszólalt Ursula von der Leyen, csaknem minden uniós pártcsalád – ideértve még az Európai Néppártot is –, és külön-külön országok is tiltakoztak. Mindez azt bizonyítja, nem tudnak minket többé becsapni” – jelentette ki.

Elmondta, úgy látja, a kormány még mindig nem veszi észre, hogy tucatnál is több uniós tagállam nyilatkozatban tiltakozott a meleg kisebbségekkel kapcsolatos megbélyegzés ellen.

És ők mondják, hogy mi zsaroljuk őket a jogállammal. Ez érthetetlen számomra.

Ráadásul biztos vagyok abban, hogy további tagállamok fognak csatlakozni ehhez a tiltakozáshoz.

Azt is kifejtette, hogy a törvény nem a pedofilokat büntetésére irányul, hanem a szivárványközösség megbélyegzésére, amellyel a kormány emberi jogokat sért. „Azt látjuk, hogy a magyar kormány most már nem képes irányítani a saját narratíváját. Kicsúszott a kezéből. Lehet, persze, hogy Magyarországon hat az érvelése, azt nem tudom megítélni, de hogy külföldön semmit nem ér, az jól látszik.

Végezetül azt is kifejtette, hogy az európai döntéshozatalban egységesen kiállnak a melegellenes törvény ellen. A magyar kormány érvelése ezzel szemben olyan szerinte, mintha a falnak beszélnének.

(hang.hu nyomán)

(Kép forrása: euractive.com)

Valódi Hírek