Döntöttek: A Fidesz-KDNP és a Jobbik is leszavazta a nők jogaiért küzdő javaslatot az EP-ben

Felháborító húzás.

Csütörtökön új állásfoglalást fogadott el az Európai Parlament a nők sz*xuális jogaiért. Az elfogadott tervezet alapján az EU célja, hogy védjék a nők reproduktív egészségét és jogait.

Az elfogadott határozat alapján

az Európai Unió teljes területén biztosítani kell a nők sz*xuális és reprodukciós jogainak érvényesítéséhez szükséges ellátást.

Emellett a biztonságos és legális abortuszt is alapvető jogként kezelik, valamint a menstruációs termékek áfájának eltörlését is szorgalmazzák.

A dokumentum szerint az egészséghez fűződő jog alapvető tényezője a nemi jogoknak, és

eleget kell tenni a nemek közti egyenlőség elvárásainak.

Az EP-s döntés szerint ezt a jogot nem szabad megsérteni vagy visszavonni.

A javaslatot 378 igennel és 255 nemmel fogadták el, 42 fő pedig tartózkodott. A magyar politikusok közül a Momentum és a DK tagjai, valamint a szocialista Ujhelyi István támogatta az állásfoglalást. A Fidesz képviselői, valamint a KDNP-s Hölvényi György mellett a jobbikos Gyöngyösi Márton is nemet mondott a nők jogaiért kardoskodó javaslatra.

A frissen meghozott döntés értelmében az EP felszólítja a tagállamok kormányait, hogy

biztosítsák minden nő számára a jogaik érvényesítéséhez szükséges egészségügyi ellátást.

A szabályozás elfogadásáért kardoskodó képviselők kiemelték, hogy egyes tagállamokban szigorúan korlátozzák a nők művi terhességmegszakításhoz való jogát. Ezen országokban a nőknek az illegális terhességmegszakítást kell választaniuk, esetleg a megfogant gyermeket akaratuk ellenére kell kihordaniuk, ez azonban emberi jogaik megsértését eredményezi. Az EP arra kéri a tagállamokat, hogy

helyszíntől tagállamoktól függetlenül mindenhol és mindenkinek tegyék elérhetővé a legális és biztonságos abortuszt.

Ez azt jelenti, hogy a terhesség korai szakaszában bárki élhessen az terhességmegszakítással, ha pedig a terhes nő élete veszélybe kerül, akkor azon túl is. Az abortuszjogért küzdő képviselők szerint az abortusz tilalma a nemi erőszaknak is megágyaz.

A döntés következtében a tagállamoknak korszerű fogamzásgátlási módszereket is rendelkezésre kell bocsátania a nők számára. Emellett a családtervezési tanácsadás fontosságára is felhívja a figyelmet az EU-s határozat.

(Mérce nyomán)

Valódi Hírek