MOST ÉRKEZETT: Letöltendő börtönbüntetést kértek egy rendőrségi vezetőre

Komoly vesztegetési ügy áll a háttérben.

A rendőrség két őrizetbe vett két rendőrt. A Központi Nyomozó Főügyészség tájékoztatása szerint a gyanúsítottak egy közbeszerzést manipuláltak.

A hatóság 10 helyszínen indított hajtóvadászatot, amelyek során vesztegetési ügyek és egyéb bűncselekmények vádja merült fel. Az akciókban körülbelül 60 ügyész és rendőr vett részt.

Közleményükben az előállított rendőrökkel kapcsolatos ügyre is kitértek. Eszerint a rendőrség oktatással, illetve kiképzéssel megbízott vállalata 300 millió forint értékű közbeszerzést tűzött ki egy ingatlan felújítására.

A gyanú szerint a gazdasági vezető, valamint egy osztályvezető-helyettes — aki a közbeszerzési eljárást bíráló döntőbizottság titkára is volt —

megállapodott egy vállalkozóval arról, hogy az illető cégének javára befolyásolják a pályázatot.

Ezért cserébe „jogtalan előnyt” kértek.

A gyanúsítottak a közbeszerzési eljárás során olyan cégeket is meghívtak, amelyek valójában nem akartak abban részt venni, ezért

szándékosan drágább pályázatot nyújtottak be, mint a jogtalanul nyertes vállalkozó cége.

A közbeszerzési eljárásban a döntő elem a benyújtott ár volt, így a legolcsóbb ajánlatot adó szélhámos vállalkozása nyert. Az ügyészség vesztegetés elfogadása, valamint „versenyt korlátozó megállapodás közbeszerzési eljárásban bűntette” miatt hallgatta ki a rendőrségi vezetőket. A vállalkozót vesztegetés bűntette miatt hallgatták meg.

A gazdasági vezető, valamint a vállalkozó beismerte a bűncselekmény tényét, azonban a gazdasági vezető nem tett vallomást.

A Központi Nyomozó Főügyészség a gazdasági vezető letartóztatását kérte,

a bíróság erről pénteken dönt.

(hvg.hu nyomán)

Valódi Hírek