Tiltakozik a DK az ellen, hogy Orbánék ingyen akarják átjátszani az egyháznak az állami bérlakásokat (+videó)

Itt a Lex-Bayer 2.0.

A Népszava csütörtök reggel számolt be arról, hogy a kormány a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Magyar Református Szeretetszolgálat által működtetett MR Közösségi Lakásalap Nonprofit Kft. tulajdonába adja az állami bérlakásokat. Az ezzel kapcsolatos törvényt kedden fogadta el az Országgyűlés.

Így az állam tulajdonában és a Maradványvagyon-hasznosító Zrt. vagyonkezelésében lévő lakhatási célú és lakásbérleti jogviszony keretében hasznosított ingatlanokat 2022. január elsejével ingyen kapja meg a lakásügynökség, amely

azután szabadon gazdálkodhat velük, akár el is adhatja azokat, mindössze annyi a feltétel, hogy a befolyt pénzt a lakásgazdálkodási feladatok ellátására kell fordítani.

Az ingatlanok kezelése mellett a bérlők mentorálását is a lakásalap végzi majd. ők szedik be a bérleti díjakat és rájuk bízzák a Nemzeti Eszközkezelő Programba bekerült, majd onnan részletfizetéssel kivásárolt lakások követeléskezeléssel kapcsolatos feladatait is.

Az állam ezért a tevékenységért költségtérítést fizet a lakásalapnak egy később kötendő közszolgáltatási szerződés alapján. Ennek összege egyelőre nem ismert – ismertette a Népszava.

A két karitatív szervezet közlése szerint

4620 ingatlan tulajdonjogát veszik át.

Ezek felújítására, illetve állagmegőrzésére 2022-ben és 2023-ban összesen 6 milliárd forintot kapnak, továbbá legalább évi 1,1 milliárd forint összegű állami támogatásban részesülnek.

Arató Gergely, a DK frakcióvezető-helyettese az ezzel kapcsolatos sajtótájékoztatóján elmondta,

„a Demokratikus Koalíció tiltakozik az ellen, hogy az Orbán-kormány újabb állami feladatokat ad át az egyházaknak, és átjátsszák az állami, szociális vagyont!

A lex-Bayerrel olcsó lakáshoz juttatják a fideszes kegyenceket, a többi bérlakást pedig odadobják az egyházaknak, garancia nélkül arra, hogy mi lesz a jelenlegi bérlők sorsa, és hogy az egyház mi alapján fogja eldönteni, hogy ki lakhat a bérlakásokban.

Mi, európai magyarok felháborítónak tartjuk, hogy a kormány úgy osztja az állam vagyonát, mintha a sajátja volna.

Márpedig a 2022-es kormányváltás után a kormánynak el kell majd számolnia minden szétosztogatott, ellopott közvagyonnal”.

Arató hozzátette, a javaslat azért is aggályos, mert az egyházi szervezet el is adhatja a megkapott ingatlanokat.

„Azaz akár olyan helyzet is kialakulhat, hogy akárcsak a Lex-Bayernél végeredményben ezeket a lakásokat is a Fideszhez közeli szereplők kaphatják meg”

– mondta a frakcióvezető, aki szerint semmilyen garancia nincs arra, hogy mi lesz az ezekben a bérlakásokban élőkkel, illetve, hogy mi lesz ennek a vagyonnak a sorsa.

A teljes videót itt tudod megnézni:

(Népszava nyomán)

Valódi Hírek