Nagy a baj: A szakdolgozók több mint fele akarja elhagyni a magyar egészségügyet

Egy felmérés több mint aggasztó eredményei.

A szakdolgozók több mint fele készül távozni az egészségügyből — derül ki a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) friss, 1200 fős felméréséből, amelynek eredményeit a Népszava tette közzé kedden.

A válaszadók nyolc százaléka a nyugdíjazását, míg további 48 százaléka a felmondását tervezi, miután hosszú idő után keddtől megszűnik a felmondási tilalom.

A Magyar Közlönyben még novemberben jelent meg az a kormányrendelet, amely szerint az egészségügyi dolgozók a veszélyhelyzet ideje alatt nem élhetnek a rendes felmondás lehetőségével. Az elmúlt nyolc hónapban tehát csak egyszer, az új szolgálati jogviszony bevezetésekor volt lehetőségük felmondani.

Akkor ezzel a lehetőséggel több ezren éltek is.

A mostani felmérésből az derül ki, hogy a távozásukat tervezőknek kevesebb mint a fele maradna az egészségügyben (itthon egy másik intézményben, esetleg külföldön vállalnának munkát). A távozók másik fele

a pályát is elhagyná.

A válaszadók harmada még bizonytalan, teljesen biztosan pedig csak hatoduk maradna a munkahelyén.

„Az elmúlt hónapokban a szakszervezetet is sokan keresték, hogy szeretnének munkahelyet változtatni, hogyan lehetne elhagyni az ágazatot”

— mondta Soós Adrianna, a FESZ elnöke, hozzátéve, hogy a távozás okai közt legtöbben az alacsony bért, illetve a számukra hátrányos új szolgálati jogviszonyt jelölték meg.

Mivel az egészségügyi dolgozók közalkalmazotti státuszukat is elvesztették, így hatalmas a pályán a bizonytalanság: ez sem acélozza a maradási kedvet.

A 110 ezerből ekkor 4000 orvos és ápoló nem volt hajlandó aláírni az új státuszról szóló szerződést, ők március elsejétől nem dolgoznak az állami egészségügyben.

 

Valódi Hírek