Hivatalos: Jól átverték Szijjártót az ukránok, nem fogadják el az orosz vakcinát

Pedig a múlt héten hogy megígérték!

Ukrajna nem engedi be az országba azokat, akik az oltási dokumentumuk szerint az orosz Szputnyik V vakcinát vették fel a koronavírus ellen, mivel az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és Ukrajna ezt az oltóanyagot nem ismeri el — közölte kedden Valentin Melnik, a kijevi Boriszpil-1 nemzetközi repülőtér határőrszolgálatának helyettes vezetője.

A tisztségviselő a reptéren tartott sajtótájékoztatón kijelentette, hogy mivel a WHO nem ismeri el ezt a vakcinát, így Ukrajna sem. Ezért ha egy külföldi állampolgárt Szputnyik V-vel oltottak be, szüksége van 72 óránál nem régebbi negatív PCR- vagy antitesttesztre is, ennek hiányában

megtagadják tőle a belépést,

az ukrán állampolgároknak pedig házi karanténba kell vonulniuk.

Hozzátette, hogy ez nem vonatkozik azokra, akik átszállással repülnek más országba, mivel ők nem esnek át ukrán területen útlevél-ellenőrzésen, hanem automatikusan átmennek az átszállási zónába, ahonnan elhagyják az országot.

Hétfőn arról írtunk, hogy néhány Szputnyikkal oltott magyar állampolgárt nem engedtek át az ukrán határon, de akkor még nem volt hivatalos, hogy ezt a gyakorlatot felsőbb utasításra folytatják-e.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter egyébként a múlt héten jelentette be, hogy június 12-től szabadon, teszt- és karanténkötelezettség nélkül utazhatnak a koronavírus ellen már beoltott ukrán és magyar állampolgárok a két ország között, függetlenül attól, hogy milyen oltóanyagot kaptak.

(mti/Nyugati Fény)

Valódi Hírek