Megdöbbentő: A fideszesek többsége szerint kell a jogállamisági mechanizmus, az uniós pénzek ellopásáról is megvan a véleményük

Nem jött be a propaganda?

Hiába az EU és Brüsszel elleni retorika, a kormánypárti szavazók is EU-pártiak, bevezetnék az eurót, és még a jogállamisági mechanizmussal is egyetértenek — ismertette a Magyar Narancs annak a kutatásnak az eredményeit, amelyet a Bige László által megrendelt és a Závecz Research által készített nagymintás, 5000 fős reprezentatív közvélemény-kutatás alapján végzett a Republikon Intézet.

Az elemzés szerint a Fidesz-KDNP szavazóinak 51 %-a szerint jól mennek a dolgok az Európai Unióban, bár az ellenzéki szavazók közt ez az arány csupán 45 százalék.

Az elemzés szerint ennek az is oka lehet, hogy az ellenzékiek sérelmezik, hogy az EU mérsékelten lép fel a jogsértő tagállamokkal — köztük Magyarországgal — szemben.

Noha az ellenzéki kommunikáció visszatérő eleme az a nem is alaptalan gondolat, hogy a Fidesz ki akarja vezetni Magyarországot az EU-ból, a kutatásból az derül ki, hogy

a kormánypárti választók 75 százaléka az EU-s tagság mellett szavazna egy népszavazáson.

Az euró bevezetésével kapcsolatban az derült ki, hogy mind a kormánypárti, mind az ellenzéki szavazók többsége az euró bevezetése mellett van.

A legmeglepőbb, ami a felmérésből kiderül, hogy még a kormánypárti szavazók

40 százaléka szerint

is ellopják az uniós fejlesztési pénzeket. Az ellenzéki választók 89 százaléka gondolja ugyanezt.

Az uniós pénzek felhasználásának jogállamisági feltételekhez kötésével kapcsolatban is különös eredmény született a lap szerint: az ellenzékiek 85 százaléka,

a Fidesz szavazóinak 61 százaléka

teljesen vagy inkább egyetért a jogállamisági mechanizmussal.

Forrás: Republikon Intézet

A felmérés eredménye rámutat arra is, hogy a kormánypárti szavazók jóval megengedőbbek viszont Oroszországgal kapcsolatban: az EU helyett Oroszországhoz közeledés a kormánypártiak körében kapott alapvetően magasabb, 2,7-es átlagosztályzatot:

Forrás: Republikon Intézet

 

Valódi Hírek