Elképesztő lépés: Így kerülik ki ígéretük ellenére a népakaratot Orbánék a kínai spicliképző ügyében

„Ne figyeljenek oda arra, amit mondok, egyetlen dologra figyeljenek, amit csinálok!”

Annak ellenére, hogy Orbán Viktor és Gulyás Gergely kifejezte, hogy népszavazás lehet a Fudan Egyetem ügyéből, az Országgyűlés már jövő héten szavazhat két, a kínai egyetemmel kapcsolatos törvényjavaslatról. A parlament törvényalkotása bizottsága csütörtökön ugyanis támogatta az ezzel kapcsolatos kezdeményezéseket.

Az eredeti elképzelést mindössze egyetlen ellenzéki javaslattal egészítették ki. Demeter Márta LMP-s bizottsági alelnök elképzelése alapján ugyanis a kormánynak legkésőbb 2022. december 31-éig be kell számolnia a beruházás előkészítéséről, valamint tervezett költségeiről.

A Népszava cikkének tanúsága szerint

ahelyett, hogy valóban meghátrált volna a kabinet, törvénybe foglalta a Fudan megépítését,

annak helyszínével és az azt működtető alapítvány létrehozásával együtt. Burány Sándor szocialista, valamint Arató Gergely DK-s képviselő kérte a kormánypárti javaslatok levételét a parlamenti ülés napirendjéről, azonban Orbánék nem hátráltak.

Mindez annak ellenére történt, hogy a miniszterelnök részt vett a csütörtök délelőtti kormányinfón, amelynek során váratlanul újságírók is kérdezhették a kormányfőt. Ekkor elmondta, hogy „még nincs döntés” a Fudan-ügyben, és a népakarat szerint fog dönteni a magyar kabinet az ügyben.

Azt azonban nem említette, hogy az ügyben meghirdetett népszavazást mikor tarthatják, és azt sem, hogy elfogadnak két jogszabályt, amelyek az egyetem megépülését szolgálják. Bangóné Borbély Ildikó szocialista képviselő kérdésére Schanda Tamás államtitkár úgy felelt, hogy az építkezés még mindössze tervezési fázisban van.

Azt azonban elárulta, hogy

a két törvényjavaslatra azért van szükség, hogy felgyorsuljanak az előkészítő munkálatok.

A törvényekkel nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházássá minősítik az egyetem megépítését, valamint felhatalmazzák a kormányt, hogy rendeletben jelölje ki a kínai egyetem budapesti kampuszának területét.

Demeter Márta szerint szükség lenne arra, hogy megkérdezzék a helyieket az 500 milliárdos beruházásról, ha már a helyi polgárok be sem léphetnek majd az egyetem területére hallgatói vagy oktatói jogviszony nélkül. Demeter azt is nehezményezte, hogy a magas tandíj miatt a magyar diákok szinte teljes mértékben ellehetetlenülnek a jelentkezés során.

Schanda szerint ez azonban csupán politikai hisztériakeltés, sőt, az egyetem lehetőséget ad majd a magyar fiatalok számára, hogy részt vegyenek a világszínvonalú képzésben. Kérdés, ki tud majd félévente 3 millió forintot kifizetni érte.

Hende Csaba bizottsági elnök arra hívta fel a figyelmet, hogy ösztöndíjprogrammal segítik majd a magyar fiatalok tanulását az egyetemen. A két új törvényjavaslattal

a kijelölt Duna-parti területeket, valamint a Nagyvásárcsarnok felújításra kijelölt épületét is ingyen átadják a kivitelezőnek.

A Diákváros tervezett területe pedig a korábban tervezett terület kisebbik részére szorul vissza.

(Népszava nyomán)

Valódi Hírek