Orbán tanácsadója bemondta, átlagosan mennyit kaphatnak vissza a gyerekes családok az adókedvezmény után

Máris bejelentették a részleteket.

Beszámoltunk róla, hogy Orbán Viktor szerdán Magyarország újraindul! konferencián jelentette be, ha sikerül elérni idén az 5,5%-os GDP-növekedést, akkor a gyermeket nevelő szülőknek 2022 elején, a tavaszi parlamenti választások előtt a visszaadják azt az adót, amit befizettek a 2021-es év után.

Orbán nagy bejelentésének részleteit később Nagy Márton miniszterelnöki megbízott, gazdaságpolitikai tanácsadó az M1 esti műsorában ismertette – írja a Portfolio.

Nagy elmondása szerint az adókedvezmény kb. 1,1 millió családot érint, de mivel mindkét szülő visszakapja az adóját, így 1,5 millió keresőről van szó.

A visszatérítés jövedelemtől függetlenül mindenkinek jár, és fejenként maximum 800 ezer forintot fognak visszatéríteni.

Nagy szerint két kereső esetén egy családnál valamivel több mint másfél millió felett lehet a plafon. A visszatérítési csomag pedig körülbelül 600 milliárd forintba kerül majd, így

ez 400 ezer forintot jelent fejenként átlagosan.

Az Orbán által bejelentette adókedvezmény feltétele, hogy a GDP-növekedés 5,5 százalék felett lesz, a Pénzügyminisztérium ugyanakkor eredetileg 4,3%-os növekedéssel kalkulált az idei évi költségvetésben.

„Minden 1 százalékponttal magasabb növekedés, 250 milliárd forintos mozgásteret nyit a költségvetésben. 5,5% felett nyílik annyi mozgástér, hogy ennek az intézkedésnek a nagy részét ki lehet fizetni, ki lehet termelni a költségvetésből. Ez 1 százalékponttal nagyobb növekedési többletet ad Magyarországnak”

– mondta ezzel kapcsolatban a tanácsadó.

(Portfolio nyomán)

Valódi Hírek