Óriási adókedvezményt lengetett be Orbán a gyereket nevelőknek 2022-re (+videó)

Berobbantotta a választási kampány motorját.

„A magyar kormány nem szenved gondolatszegénységben. Ötletből szűköséggel nem vádolhatjuk meg magunkat, gondolattermelésben jól állunk, innovatív gondolatok termelésében is”

– kezdte Orbán Viktor a Magyarország újraindul! konferencián tartott beszédét.

A miniszterelnök azzal folytatta, miközben a jegybank elnök, Matolcsy György felszólalását hallgatta arról, hogy akár hat százalékos GDP-növekedés is várható, „szakmai tankönyvként” Rejtő Jenő egyik regénye jutott eszébe.

„Az rész villant be az agyamba, hogy valamelyik Rejtő-hős valamelyik regényben, amikor a nyomravezetőnek fölkínálnak 100 dollárt, akkor azt válaszolja: ígérjenek inkább tízet, olyat már láttam. Ez jutott eszembe, amikor a akár hat százalék fölötti GDP-növekedés prognózisa elhangzott”

– mondta Orbán.

Elmondta, osztja a jegybankelnök véleményét abban, hogy el kell kerülni a post-covid szindrómát a gazdaságban, ahogy egyetért a teljes foglalkoztatással is, illetve azzal, hogy a moratórium ügyével foglalkozni kell, az ezzel kapcsolatos kérdésből „nem lehet kiugrani”.

„Ezt meghosszabbítottuk szeptemberig annak érdekében, hogy legyen időnk megállapodni az érdekeltekkel. Az óvatos duhajok közé tartozom ebben az ügyben”

– mondta Orbán, aki megérti, hogy különösen a bankok minél előbb vissza akarnak térni a normális törlesztési rendhez, de meggyőződésének tartja, „ha nem figyelünk oda, akkor átesünk a ló másik oldalára”, ezért az óvatos forgatókönyv még tárgyalások kérdése.

„Ha jól értem, akkor a jegybankelnök úr nincs kibékülve a mi forgatókönyvünkkel, ő egy gyorsabb ütemezést szeretne”

– vélekedett azzal kapcsolatban, hogy Matolcsy György nagyobb hiánycsökkentést szeretne látni. Szerinte a jegybankelnök azt mondta, hogy arra költsünk pénzt, hogy gyorsabb legyen a hiánylefaragás.

„A mi forgatókönyvünk úgy néz ki, hogy 2020-ban a költségvetési hiány 8,1 százalékos volt. A tervek szerint ezt idén levisszük 7,5 százalékosra.

Nem látom elérhetőnek a 3%-os hiányt jövőre, ez olyan megrázkódtatást jelentene a magyar háztartások számára, amit nehezen élnének túl. Én az 5,9%-os hiánnyal kalkulálok 2022-re”

– jelentette ki.

Orbán beszélt arról is, hogy 200 ezer forintos minimálbér van előtte célként, amit ha egy vagy két lépésben akarnak elérni, akkor ehhez szerinte először a KKV-knak segítséget kell adniuk.

„Ez egyetlen formában lehet, az őket terhelő adóterhek csökkentésével”

– jelezte a miniszterelnök, aki az Iparkamarával akar tárgyalni az ezzel kapcsolatos részletek kidolgozásáról.

„Én azt javaslom Parragh elnök úrnak, hogy vegyük fel a fonalat, és egy-két vagy három évre akár kössünk megállapodást a minimálbér mértékéről és a horizontot ne engedjük lennebb, mint a 200 ezer forint”.

Elmondása szerint jelentős költségvetési forrásokat áldoznak majd arra, hogy kis- és középvállalkozásoknak talán még a korábbinál is olcsóbb és nem kisebb mennyiségű hitel legyen elérhető.

Ugyanakkor szerinte egy nagyon széles, a gazdaság minden szerepelőjével közös összefogás kell, amelynek segítségével a kormányzat újra tudja indítani az országot.

Orbán szerint

a gazdaságvédelem szakasza lezárult, most a gazdaság újraindításának szakasza jön, ezért két új operatív törzset hoznak létre:

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter vezetésével létrejön a gazdasági élet újraindításáért felelős operatív törzs, Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter vezetésével pedig a társadalmi élet újraindításáért felelős operatív törzs.

A globális minimumadó elképzelésével kapcsolatban, amelynek elfogadása a múlt hétvégén elkezdődött a G7-es csúcstalálkozón azt mondta:

„Készülni kell B és C forgatókönyvvel is, ha végül mégis megvalósul a globális minimumadó”, de szerinte amire ez megvalósul, addig akár több választást is megnyerhetnek a kormánypártok.

A munkahelyek megvédése érdekében Orbán szerint ki kell állni a globális vállalati adóval szemben. Mint mondta, a globális vállalati adóval nem csak szuverenitásprobléma van, hanem gazdaságpolitikai aggályok is felmerülnek.

„Az alacsony magyar vállalati adókulcs azért jó, mert tényleges beruházásokat hoz Magyarországra. Aki ezt el akarja venni, az a valódi beruházások idevonzásának képességét veszi el. Ezért olyan védelmi vonalakkal kell rendelkezni, amelyek még a globális vállalati adó bevezetése esetén is megőrzik Magyarország munkahelyvédelmi képességét”

– fogalmazott Orbán Viktor.

Beszéde végén azt is bejelentette, még ma javasolni fogja a kormánynak, hogy ” csinálja azt, amit még sosem csinált”.

„Azaz ha sikerül elérni idén az 5,5%-os GDP-növekedést, miközben a költségvetést 4,3%-os növekedésre terveztük, akkor

a gyermeket nevelő szülőknek adjuk vissza azt az adót január-februárban, amit befizettek a 2021-es év után.

Húzzunk egy felső határt, az átlagjövedelemnél. Az átlagjövedelem szintje alatti szja-t a gyermeket nevelő szülőknek adjuk vissza”

– jelentette be Orbán Viktor, aki szerint ez egy 550-580 milliárd forintos összegbe kerülhet a költségvetésnek.

A teljes beszédet itt tudod megnézni:

(Portfolio/mti nyomán)

Valódi Hírek