Friss OLAF-jelentés: Magyarországon csalnak a legtöbbet az uniós pénzekkel

Újra rekordbírságot kapott ország.

Magyarországra szabták ki a legtöbb büntetést az uniós pénzekkel történt csalások miatt 2016 és 2020 között.

A korrekció aránya a kifizetések 2,2 százalékát érinti, ez több, mint hétszerese az uniós átlagnak.

Azaz Magyarország továbbra is vezeti a pénzügyi korrekciós listát az unió strukturális valamint a mezőgazdasági alapjainak kifizetéseinél. Ami azt jelenti, hogy az uniós kifizetéseknél ilyen arányban találtak szabálytalanságot, vagy csalást az ellenőrök

– írja az Euronews az uniós csalás elleni hivatal (OLAF) éves jelentése alapján.

Ezzel szemben az uniós átlag ugyanebben az időszakban 0,29 százalék volt,

Magyarország esetében a bírság összege több mint hétszerese ennek, és több mint háromszorosa a második helyen álló Bulgária indexének, amely 0.69 százalék.

Az OLAF-jelentés szerint Svédországban, Lettországban, Finnországban és Cipruson semmilyen korrekciós intézkedést nem tartottak szükségesnek az ellenőrök.

A magyar adat ugyanakkor így is előrelépést jelent az előző évekhez képest, hiszen tavaly még az uniós átlag tízszerese, közel négy százalék volt az ajánlások aránya az összes kifizetéshez képest ötéves átlagban.

Az elmúlt öt évet tekintve a magyar hatóságok lényegében átlagos arányban vették figyelembe az OLAF ajánlásait: 16 ügyben nem volt semmilyen lépés, kilenc esetben vizsgálódtak a magyar hatóságok, ebből hat ügy vádemeléssel zárult. Ez 67 százalékos vádemelési arány, ami uniós szinten magasnak számít.

Az évente megindított vizsgálatok számát tekintve viszont rontott Magyarország: 8 vizsgálatot indítottak, ebből négy zárult ajánlással a magyar hatóságok felé. A tavalyi jelentésben összesen öt vizsgálat szerepelt és két esetben javasolt lépéseket a hivatal.

Az Euronews felidézi: a tavalyi jelentés közzétételekor mindenesetre a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőcsoportja a négyes metró építésének ügyével hozta összefüggésbe a magas büntetést, mert szerintük ezekben az években tárta fel az OLAF a metróépítésnél tapasztal korrupciós ügyeket és ekkor szabott ki rekordösszegű bírságot.

(Euronews nyomán)

Valódi Hírek