Megszólalt az egykori külügyminiszter: Nem igaz, hogy Antall József utódjának nevezte Orbán Viktort a halálos ágyán

Megcáfolta a „legendát”.

„Orbán Viktor nagyon ügyesen, nem azt mondom, hogy táplálja ezt a legendát, de soha nem cáfolta. Az igazság azonban az, hogy Antall József utolsó napjaiban felhívott több politikust is telefonon, hogy elköszönjön tőlük. Köztük volt Tölgyessy Péter, az SZDSZ valamikori elnöke, és valóban, Orbán Viktort is felhívta. Ilyeneket mondott, hogy vigyázzanak a pártjukra, arra a politikára, amit ő is képviselt”

– idézte fel a Blikknek Jeszenszky Géza, az MDF-kormány külügyminisztere Antall utolsó napjait.

Jeszenszky szerint hiába a harminc éves legenda, valójában

szó sem volt arról, hogy a rendszerváltást követő első miniszterelnök halálos ágyán Orbán Viktort nevezte volna meg utódjaként vagy örököseként.

Az egykori külügyminiszter elmondta, Antall ugyanakkor reménykedett abban, hogy az 1994-es választások után egy új koalíció jöhet létre, amelynek a Fidesz is tagja lesz.

„Nyilván ezt valamilyen formában érintették a telefonbeszélgetésben. A közelebbi politikustársak, köztük én is, viszont személyesen voltunk nála a halála előtti nap délutánján. S igazából azért maradtam a politikában a mai napig, mert akkor azt mondta:

Géza, ezt a külpolitikát folytassátok. Ebben benne van a NATO-tagság, a Nyugat-barátság, s azért szólalok meg ma is néha, mert ezt a külpolitikát látom veszélyben”

– mondta a volt miniszter.

(Blikk nyomán)

Valódi Hírek