A kínai spicliképzőtől hangos a világsajtó, máshol is aggódnak Orbán projektje miatt

Hírünk a világban.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, a Ferencvárosi Önkormányzat átnevezi az utcákat a Fudan Egyetem mellett: Hídépítő utcából Dalai Láma utca, a Helyi Kikötő útból pedig Ujgur Mártírok útja lett.

Az akcióval a kínai spicliképző magyar kampuszának megépülése ellen tiltakozik az önkormányzat, de a híre már bejárta a világsajtót, írja az Index.

A BBC, a The Guardian vagy a Bloomberg is foglalkozik az üggyel,

számos angol nyelvű lap mellett.

Többen arra emlékeztetnek, hogy úgy épül fel egy autoriter ország egyetemének a kampuszaa Budapesten, hogy korábban a magyar kormány elüldözte a CEU-t.

A projekt egekbe érő költségeire is rámutatnak, amit a kormány Kínától felvett hitelből fedez.

A The Guardian például azt írja, hogy a beruházás aggodalomra ad okot Magyarország kínai orientációja és a kommunista országnak való eladósodás miatt.

A Telex szerdán megkérdezte a kormánypárti politikusokat, hogy mit szólnak az utcák átnevezéséhez: jórészt csak zavartan makogtak.

Kovács Zoltán államtitkár például azt mondta, nem tudja, hogy a politikai bölcsesség mennyire van a baloldal oldalán, de úgy látja, hogy

“elvesztették a józan eszüket”.

Semjén Zsolttól a Telex azt is megkérdezte, mit gondol arról, hogy a hétvégén tüntetést tartanak a Fudan Egyetem ellen Budapesten. Ezzel kapcsolatban a miniszterelnök-helyettes úgy vélekedett, ez is a kormánynak köszönhető.

“Annak köszönhetik ezek a derék emberek, hogy tüntethetnek, hogy egy olyan nagyszerű kormány van, amelyiknek sikerült a vírus harmadik hullámát lényegében legyőzni.

Magyar szakértők szerint Kína nem fogja egyhamar elfelejteni ezt a szurkálódást.

 

Valódi Hírek