Elképesztő veszteséget hozott össze az Index 2020-ban, már a saját tőkéjük is mínuszban

A vállalatnak már annyi tőkéje sincs, mint amennyi törvényileg elvárt lenne.

Az előző évhez képest 7 százalékkal 1,24 milliárdról 1,16 milliárd forintra csökkent az Index.hu Zrt. nettó árbevétele a 2020-as pénzügyi év során – írja a Media1.

A Zrt. összbevétele pedig a kisebb árbevétel és a kisebb egyéb bevételek miatt

több mint 12 százalékkal csökkent egy év alatt.

Emellett a részvénytársaság adózott eredménye is jelentős veszteséget mutat: 2020-ban

277 millió forintos veszteséget hoztak össze.

Ehhez képest a 2019-es pénzügyi adatok alapján a vállalat még 61,5 millió forint nyereséget termelt az akkori tulajdonos, a Magyar Fejlődésért Alapítvány számára.

A Media1 szerint szembeötlő az is, hogy a veszteség mellett a cég saját tőkéje is komoly mínuszba fordult:

a pénzügyi beszámoló 101 milliós mínuszt mutat, azaz nem éri el a törvényileg elvárt szintet.

Az előírások szerint, amennyiben a saját tőke negatív egymást követő két üzleti évben, akkor a cég köteles a második év beszámolójának elfogadásától számított három hónapon belül a szükséges saját tőkét biztosítani. Ha a cég nem pótolja határidőn belül a hiányzó tőkét, kötelezően át kell alakulnia, egyesülnie kell másik céggel, vagy meg kell szüntetnie magát.

Az átalakulás során pedig olyan cégformát kell választania, amely számára nem ír elő a törvény kötelező tőkeminimumot, vagy az alacsonyabb, mint a jelenlegi minimum. Így a Kft-k esetében tipikusan a Bt-vé történő átalakulás lehet a megoldás.

Az Index.hu Zrt. tavaly került fele részben Vaszily Miklós, a TV2 Zrt. elnökének tulajdonába, a másik tulajdonos pedig Ziegler Gábor. Vaszily az Index mellett tulajdonos a tavalyi alapítású, a csonka évben ugyancsak komoly veszteséggel működő, Mészáros Lőrinc pénzén létrehozott Pesti TV-ben is.

 

Valódi Hírek