Megjött a bírósági végzés: Börtönbüntetést kapott a fideszes polgármester, mégsem kell lemondania

Az egyenlőknél is egyenlőbbek országában.

A nyomozás

Jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás, valamint közokirat-hamisítás miatt jogerősen elítélték Tát Margitot, Méhkerék fideszes polgármesterét. A településvezetőt közel forintos pénzbírságra megfizetésére kötelezték, valamint 1 év felfüggesztett börtönre ítélték.

Tát Margit

A Gyulai Járásbíróságra 2019 nyarán beérkezett vádirat szerint a politikus arra törekedett, hogy egy 31 millió forint értékű vissza nem térítendő támogatást jogtalanul megszerezzen, és azt ismeretlen célra fordítsa. A polgármester ügyét másfél évig tárgyalta a bíróság, és a napokban született meg az ítélet.

A 2010 óta regnáló Orbán-kormányok alatt szokatlan, hogy egy bíróság kormánypárti polgármestert vádol meg költségvetési csalással. A hivatalos cél szerint a fenti összeget bűnmegelőzési programra kellett volna fordítania a településnek, és kérdéses volt, hogy az megvalósult-e.

Az elsőrendű vádlott, Tát Margit nem sokat segített az ügy felderítésében, ugyanis a nyomozati szakasz során sokáig hallgatásba burkolózott. 2020 októberében végül írásbeli nyilatkozatban tagadta bűnösségét.

Indoklása szerint a bűnmegelőzési program sikeres volt, még úgy is, hogy egyes elemei nem valósultak meg. A bíróság előtt a nyolc vádlott mindegyike hasonlóan nyilatkozott.

Gyanús papírok

A nyomozás során a minisztérium munkatársai ellenőrzést tartottak, és mindent rendben találtak. Ennek ellenére a szakértők mindössze papíros, valamint fényképes dokumentációkból dolgoztak.

A tanúk esetében olyan mértékű emlékezetkiesés volt tapasztalható a Magyar Narancs újságírója szerint, amelyet a 2013 és 2015 között zajló ügy önmagában nem indokolna. A per végén a korábban hosszú ideig hallgató polgármester „meglepően beszédes” lett.

Tát Margit azt mondta, nem követett el költségvetési csalást, csupán a jó szándék vezérelte a program során. Mindemellett azt is kifejezte, hogy szeretné folytatni polgármesteri tevékenységét.

A településvezető a politikai túléléséért is harcolt, ugyanis bűnösségének kimondásával polgármesteri címéről is le kellett volna mondania. Azonban a történet csavaros véget ért.

Darók Katalin bírónő az elsőfokú eljárás végén megállapította, hogy a vádlottaknak nem állt szándékában a kijelölt pályázati célok megvalósítása. Mindemellett azonban végig azt a látszatot keltették, mintha a program ténylegesen lezajlott volna.

A vádlottak egymás közt zajló levelezéseiből kiderült, hogy

az akkor papíron egy évvel korábban megtörtént program dokumentációját utólag írták meg.

A dokumentáció részeként a projekttel semmilyen kapcsolatban nem álló táboroztatás fotóit használták fel.

A projektben állítólagosan részt vevő gyermekek utaztatására három buszos cégtől kért árajánlatot az önkormányzat.

Az ügy pikantériáját az adja, hogy a háromból mindössze egyetlen társaság rendelkezett busszal.

A foglalkozások és szakkörök megtartására benyújtott terembérleti ajánlatokat olyan személyek és vállalkozások adták be, amelyek valójában nem is rendelkeztek a célok megvalósítására alkalmas helyiségekkel. További érdekesség, hogy az árajánlatok nem csupán tartalmukban, de külcsínükben is hasonlítottak egymáshoz.

A Sarkadi Rendőrkapitányság nyilatkozata szerint a projektdokumentációban leírtakkal szemben semmilyen rendőrségi bemutatót nem tartottak Méhkeréken. Emellett a dokumentációval ellentétben Létavértesre sem kirándultak az állítólagos résztvevők.

Papíron 85 gyerek 3 kísérővel ment kirándulni a szállásra, amelynek a valóságban csupán 33 fő a befogadóképessége. A táboroztatásra egyik, hivatalosan érintett diák sem emlékszik. A tábor tulajdonosa úgy nyilatkozott, hogy a kérdéses napokon nem érkezett hozzájuk méhkeréki kirándulócsoport.

A diákok elvileg a debreceni Kenézy Gyula Kórház drogambulanciáját is meglátogatták volna, azonban a kórház nem tudott arról. Az egyik, papíron érintett osztályfőnök, Bokáné Kozma Mária szerint az érintett napokon minden diákja megérkezett az iskolába.

Csak észrevettem volna, hogy aznap mindenki távol maradt, és Debrecenbe ment

— mondta.

A tanúként meghallgatott iskolaőr nem emlékezett egyetlen, a program során megvalósult szakköre sem. A Gyulai Járásbíróság megállapította, hogy a szervezést lebonyolító cégek vezetői és alkalmazottai között példátlan összefonódások tapasztalhatók.

A program egyes elemei megvalósultak, mint például a gyopárosfürdői rekreációs csapatépítő tábor. Ezeknek azonban semmi közük nem volt a bűnmegelőző projekthez.

A nyomozati anyag alapján a polgármester, Tát Margit és ügyvédje 2016-ban hamis tanúvallomással készítette fel az akkori alpolgármestert, Nyetye Bertoldot. A politikus később bevallotta, hogy a projekt döntő részét nem valósították meg, és a korábbi vallomását előre megírták.

Az ítélet

A Gyulai Járásbíróság május 27-ei ítélete szerint mind a nyolc vádlott bűnös. Az indoklás szerint az érintettek költségvetési csalást és hamis magánokirat folytatólagos felhasználásának bűnét követték el.

A polgármestert

az ítélőszék 1 év 10 hónapos börtönbüntetésre ítélte, amelyet 2 és fél évre felfüggesztettek. Emellett 900 ezer forint pénzbüntetésre ítélték,

és 168 ezer forint vagyonelkobzással sújtották. Hasonló büntetést kapott a polgármester asszisztense, a pályázati koncepció kidolgozója, valamint további egy fő.

Az ítélet szerint azonban az érintettek mentesülnek a büntetett előítéletből fakadó hátrányoktól.

Tehát a polgármesternek nem kell lemondania, még annak ellenére sem, hogy ő az elsőfokú vádlott és a bűncselekmény felbujtója.

Az ítélet ellenére a polgármester Facebook-posztban adott hangot felháborodásának. „Végtelenül sajnálom, hogy ma megtörténhet az, hogy egy teljes mértékben elszámolt, lezárt pályázat kapcsán önös érdekből, irigységből és rosszindulatból elindulhat egy büntetőeljárás, aminek a során meghurcolnak jóravaló, becsületes embereket, és ezzel egy közösséget, egy települést sároznak be.

A munkát elvégeztük, a célt, hogy a méhkeréki gyerekek egyedi programokban és élményekben részesüljenek, elértük. Hosszú évek óta dolgozom, dolgozunk azért, hogy a Méhkeréken élőknek is jobb legyen az életük” — írta dühösen. Annak ellenére, hogy az ítélet a polgármestert teljes mértékben cáfolja.

Hát így megy ez Abszurdisztánban. Az egyenlők közt is egyenlőbbek végtére mindig jól járnak.

(Magyar Narancs/Nyugati Fény)

Valódi Hírek