Közzétették a kínai vakcina dokumentációját: A tesztelést főként egészséges, fiatal férfiakon végezték

Nőkön és időseken alig tesztelték a vakcinát, amivel itthon közel egymillió embert oltottak be.

Az Amerikai Orvosi Kamara szaklapja, a JAMA közölte a kínai Sinopharm-vakcina teljes dokumentációját, így az Amerikai Orvosi Kamara is igazolja, a Sinopharm-vakcina hatásos és biztonságos – írja csütörtök reggel Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkár a Facebook-oldalán.

A Mebczer által megosztott tanulmányból kiderült, a tesztelés során vizsgált kétféle, a Sinopharm és a Sinovac inaktivált vírusból készült vakcinája

72,8 százalékos, illetve 78,1 százalékos hatékonysággal véd a tünetes megbetegedéstől.

A vizsgálatban összesen 40 832 önkéntes vett részt az Egyesült Arab Emírségekben, Bahreinben, Egyiptomban és Jordániában. Az önkénteseket három csoportba osztották, akik vagy a vakcina két dózisát kapták három hét különbséggel, vagy placebót.

Két héttel a második dózis beadása után 26 esetben alakult ki fertőzés azoknál, akik a WIV04 jelű vakcinát kapták, 21 esetben azoknál, akik a HBO2-vel oltottak be, és 95 fertőzött esetet találtak abban a csoportban, amelyben a placebót kapták – írja a Bloomberg Quint.

A beoltottak közül azonban egyetlen esetben sem alakult ki súlyos betegség, a placebót kapóknál viszont két esetben is súlyos tünetek jelentkeztek.

A lap ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy az önkéntesek

85 százaléka férfi volt, közülük kevesebb mint két százalék volt 60 évnél idősebb, és többségük egészséges volt.

Ennek eredményeként kevés bizonyíték van arra, hogy

a nők, idősek és alapbetegségben szenvedők esetében mennyire hatásos és biztonságos a vakcina.

A Telex cikke szerint hasonló megállapításra jutott az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szakértői csoportja is, amikor a vakcina jóváhagyása előtt értékelték az arról rendelkezésre álló adatokat. A WHO-szakértők ugyanis szintén

alacsony mértékben biztosak abban, hogy az oltás 2 dózisa hatásos (60 év feletti) idősebb felnőtteknél.

Ehhez képest Magyarországon elsőként az időseket oltották a kínai vakcinával, és a fiatalabbak csak később kapták meg ezt a vakcinát. Így itthon eddig közel 1 millió ember kapta meg a Sinopharm oltását: a legutóbbi elérhető adatok szerint első adagként 428 949-en a 60 év alattiak közül,

és 560 416-an az idősebbek körében.

A második adaggal viszont a 60 év alattiak közül még csak 37 272 főt oltottak be, míg az idősebbek közül már 500 233 főt.

(Bloomberg Quint/ Telex nyomán)

Valódi Hírek