Felmérés: Csak a Fidesz-szavazók tartják oltásellenesnek az ellenzéki pártokat

Célba ért a kormánypropaganda.

A kormány az elmúlt hónapokban rendszeresen azzal vádolta az ellenzéki pártokat, hogy oltásellenesek. A IDEA Intézet ezért 2021. április végén, május elején részletesen megvizsgálta a magyar társadalom vakcinákhoz való viszonyát, és azt, hogy ez a – jelentős anyagi erőforrással megtámogatott – vád mennyire vált általános, közvélemény által elfogadott állásponttá.

A kutatás során arra kérték a kérdezetteket, hogy egy hőmérőn jelezzék, mennyire tartják oltáspártinak vagy éppen oltásellenesnek a Fidesz–KDNP-t és az ellenzéket. (A hőmérőn 0 és 10 között minél magasabb értéket adott valaki, annál inkább oltáspártinak vélelmezte az adott politikai tömböt.)

A kutatás során így kiderült, hogy a megkérdezettek

sem az ellenzéket, sem a kormánypártokat nem tekintik oltásellenesnek. Az ellenzéki pártok átlagértéke ugyanis 6,6, míg a kormánypártok 7,9 átlagponttal bírnak.

Fotó: Idea Intézet

A pártos polarizáció hatása ugyanakkor ebben a kérdésben is világosan kimutatható a felmérés szerint. A kormánypárti szavazók a Fidesz–KDNP-t abszolút oltáspártinak tartják (9,6 átlagpont),

az ellenzéket viszont igencsak oltásellenesnek ítélik (3,2 átlagpont).

Fordítva viszont már kevéssé érvényesül a szokásos pártos megosztottság: az ellenzéki szövetség támogatói ugyanis

a kormánypártokat nem látják oltásellenesnek (6,9 pont), saját pártjaikat viszont ennél oltásbarátabbnak láttatják (8,8 pont).

Fotó: Idea Intézet

A politikai pártoktól távolságot tartó széles rétegei körében az oltásellenesség vádja egyáltalán nem mutatható ki. Ezek a csoportok ugyanis pont annyira tartják oltásbarátnak vagy éppen oltásellenesnek a kormánypártokat, mint az ellenzéket (7,2 – 7,2 átlagpont).

A Fidesz–KDNP vádja az oltásellenes baloldalról tehát kizárólag a saját tábornak szóló, azt mozgósító és erősítő üzenet volt. Ezért az üzenet szavatossága rövid életűnek bizonyult, a pillanatnyi napirend uralását célozta – derült ki az IDEA felméréséből.

Valódi Hírek