Őrjöngenek az EU vezetői Lukasenka terrorista húzása miatt, Orbán mélyen hallgat

Elrúgta a pöttyöst a belarusz haver.

Beszámoltunk arról, hogy Orbán Viktor Brüsszelbe utazott hétfőn, az Európa Tanács csúcstalálkozójára.

A találkozó napirendi pontjai közt ott lesz a vasárnap őrizetbe vett ellenzéki belarusz újságíró, Raman Prataszevics ügye is. Mint ismeretes, az újságírót vasárnap őrizetbe vették, miután a Görögországból Litvániába tartó repülőgép, melyen utazott, nem tervezett leszállást hajtott végre Minszkben.

A belarusz hatóságok szerint a gépnek azért kellett leszállnia, mert bombát találtak rajta, de átvizsgálás után sem került elő pokolgép.

Nyugati források szerint a gépet a belarusz rezsim térítette el, a gépen pedig a helyi titkosszolgálat emberi utaztak, akik közreműködtek az eltérítésben.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a találkozó előtt kijelentette:

„az Európai Uniónak nagyon határozott választ kell adnia a Ryanair légitársaság járatának elfogadhatatlan, előző napi földre kényszerítésére, az Aljakszandr Lukasenka elnök vezette fehérorosz rezsimnek ugyanis meg kell értenie, hogy az ilyen cselekedeteknek komoly következményei vannak.”

Elmondta: a tagállami vezetők szankciók bevezetésének lehetőségéről fognak tárgyalni a vasárnapi incidens felelőseivel, illetve

mindazokkal szemben, akik a „fehérorosz rezsimet anyagilag támogatják”.

A Népszava megírta, hogy Lukasenkát állami terrorizmussal vádolják, amiért vadászgépet küldött az újságíró után.

„A vasárnapi eseményt jól eltervezték. A fehérorosz KGB ügynökei már a görög fővárosban felszálltak a repülőre, amelyen Protaszevicsék utaztak. Amikor a gép a belarusz légtérbe ért hamis botrányt keltettek azt követelték, hogy azonnal szálljanak le, mert a repülőn bomba van. Ezzel egy időben a minszki légiirányítás is erre utasította a repülőt, amely kénytelen volt visszafordulni a litván határól. Erre kényszerítette a belarusz légierő egy Míg-29 vadászgépe”

— írja a lap. Jogi szakértők szerint ezzel Lukasenka megszegte a polgári légiközlekedésről szóló 1944-ben kötött chicagói egyezményt.

Több ország is azt követeli, hogy árják le a fehérorosz légitársaságok előtt az EU tagországok légterét, a lengyel LOT légitársaság leállítaná minszki járatait, a rigai központú Air Balt légitársaság már nem is használja a belarusz légteret.

Minden arra utal, hogy Lukasenka politikai pert akar rendezni, amelyben az ellene irányuló, szerinte idegenből irányított mozgalmat leplezné le.

Az uniós csúcstalálkozón napirendre kerül az is, hogy az EU és az USA fellépjen-e együtt Belarusz ellen.

Noha a belarusz gépeltérítést az EU vezetőinek többsége — köztük Orbán szövetségese, a lengyel miniszterelnök, Mateusz Morawiecki is — nyilvánosan elítélte, maga

Orbán Viktor egyetlen szót sem ejtett az esetről az ET-csúcstalálkozóról szóló videójában,

a magyar kormánytagok mélyen hallgatnak.

A gépeltérítésre a DK elnöke, Gyurcsány Ferenc is reagált Facebook-oldalán:

„Amit a belorusz elnök tett, az nem betyárkodás, hanem állami terrorizmus.
Lukasenka nyilvánvalóan bűnöző.

Jegyezzük meg: Orbán barátja.

Sokat nem kell gondolkodni az eset megítélésén. Hiszen amit Minszk tett, az súlyosan szembemegy a polgári repülés nemzetközi szabályait lefektető 1944-es chicagói konvencióval, illetve azzal az 1971-es montreali megállapodással, amihez utóbb Belarusz is csatlakozott.
Persze az ügyben sáros Moszkva is, a másik barát, Putyin elnök.

Hiszen a belorusz akcióról folyamatosan értesült Moszkva is, már csak azért is, mert a két ország légelhárítása integrált.
Jó reggelt kívánok a magyar kormányfőnek.”

(kiemelt kép: lesoir.be)

 

Valódi Hírek