A sportállamtitkár úgy tudja, a tokiói olimpia főpróbája volt a budapesti vizes Eb

Szabó Tünde szerint szervezésből Budapest példaértékűre vizsgázott.

Példaértékűnek ítélte meg a vasárnap befejeződött budapesti vizes Európa-bajnokság rendezését Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, az Európai Úszó Szövetség (LEN) alelnöke.

A sportvezető hétfőn, a Duna Aréna előtt megtartott sajtótájékoztatón az MTI tudósítása szerint elmondta, hogy a kontinensviadal -, amely a járvány kitörése óta az eddigi legnagyobb sporteseménynek számít Európában –

egyfajta főpróbája is volt a tokiói olimpiának.

Hiszen Szabó szerint azoknak a sportolóknak, akik alkalmazkodni tudtak a koronavírus-járvány miatt félmilliárd forintból kialakított ún. „intelligens” buborékrendszerhez, ez előnyére válhat majd a következő nagy megmérettetésen is.

Szabó Tünde elmondta,

a budapesti rendezésre az ötkarikás játékok szervezői is példaként tekinthetnek.

Hozzátette: a LEN munkatársai, köztük Paolo Barelli elnök is elégedetten távoztak a fővárosból, a szervezet vezetője pedig kifejezte háláját és jelezte, hogy azt a bizalmat, amelyet Magyarország eddig is megkapott, a továbbiakban is élvezheti. Az államtitkár kijelentette: ez rendkívül fontos, hiszen már vannak tervek arra, hogy a következő időszakban milyen nagy eseményeket lehetne rendezni.

Szabó Tünde gratulált Wladár Sándornak, a Magyar Úszó Szövetség elnökének és a több mint 350 tagú, Merkely Béla vezette egészségügyi csapatnak, amely meg tudta teremteni a biztonságos feltételeket annak érdekében, hogy zavartalan legyen a rekordot jelentő 51 ország részvételével, körülbelül 4000 résztvevővel – sportolókkal, személyzettel – lezajlott kontinensviadal.

Szabó Tünde hozzátette: a sportvezetőknek minden helyzetben, így a pandémia idején is a sportolók mellett kell állniuk, a magyar kormány pedig ebben az időszakban is minden feltételt garantál a sikeres felkészüléshez és ez így lesz a jövőben is.

„Úszóink remekül teljesítettek, hiszen előzetesen négy aranyérmet jósoltunk, ezt túlszárnyaltuk. Ez egy tükör volt Tokió előtt, amely előre vetítette nekünk, mi várható az olimpián. Én nagyon bizakodó vagyok, vannak biztos nevek a fejemben, kiknek a tiszteletére fogják a Himnuszt eljátszani” – mondta Wladár a sajtótájékoztatón.

Az egészségügyi protokollról megjegyezte: az Eb ideje alatt

18 ezer PCR-tesztet végeztek el, amelyek közül mindössze négy hozott pozitív eredményt.

A magyarok tizenöt éremmel zárták a vizes Európa-bajnokságot. Nyíltvízi úszásban Olasz Anna második, a csapat pedig harmadik lett, akárcsak a szinkronúszók highlight kűrjében a magyar válogatott.

A medencés úszóknál hétfőn 400 méter vegyesen Hosszú Katinka az első, Mihályvári-Farkas Viktória a második helyen végzett, míg szerdán 200 méter pillangón Milák Kristóf győzött, Kenderesi Tamás pedig harmadikként zárt.

Csütörtökön Kapás Boglárka védte meg címét 200 méter pillangón Hosszú Katinkát megelőzve. Pénteken Szabó Szebasztián nyert 50 méter pillangón, illetve a 4×200 méteres női gyorsváltó lett második. Szombaton Hosszú harmadik volt 200 méter vegyesen.

A zárónapon Milák 100 méter pillangón is nyert, Burián Katalin 200 méter háton, Kapás pedig 400 méter gyorson lett harmadik.

(via mti)

Valódi Hírek