Lelepleződött Müller Cecília 18 milliárdos projektje: Elképesztő, nevetséges tételekre mentek el százmilliók

Hát ezért titkolóztak annyira.

Hadházy Ákos az elmúlt időszakban számos, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) által indított projekttel kapcsolatban próbált utánajárni, hogy mi lett az esetenként több tízmilliárd forint értékű uniós források sorsa.

Ennek ellenére Müller Cecília lényeges tényt nem tartalmazó válaszleveleket küldött vissza a képviselőnek, azaz nem adott ki információkat a hivatal költéseiről.

Ebből adódott az a nevetséges botrány is, amikor az országos tisztifőorvos véletlenül Hadházynak is elküldte a levelet, amivel tulajdonképpen lebuktatta a kormányt:

“Kedves Kollégák! Erre nincs jobb szövegünk (az uniós pénzek számonkérésére)? Ez a veszélyezteti a feladat ellátást, miért kell beleírni? Egyszerűen miért nem hivatkozhatunk arra a jogszabályra, hogy 45 nappal meghosszabbítjuk az adatszolgáltatást és kész. Köszönöm szépen, Cili.”

A képviselő pénteken a Facebookon osztotta meg az üggyel kapcsolatos fejleményeket:

„Szeretne Ön négy hónap alatt 11 milliót keresni azzal, hogy tanulmányt ír arról, hogy sms-ben vagy levélben hívják be az embereket székletminta adására? A mai korrupcióinfón elmondtam, hogy ehhez Müller Cecíliát kell keresni, aki

nem véletlenül próbálja eltitkolni a 18 milliárdos EU-s projekt részleteit.

Egy eltévedt mail után tudjuk, hogy minden valós indok nélkül tolta ki a válaszadást a kérdéseimre. Most válaszolt, de korántsem minden részletet osztott meg velem, még számos szerződés, melléklet hiányzik. Annyi mindenesetre már most elmondható, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ projektje

tele van gyanús, hűtlen kezelésre utaló tételekkel,

de az biztos, hogy pazarlás rengeteg van. Így aztán az eredetileg tervezett endoszkópoknak csak a felét sikerült megvenni, igaz, a piaci árnak nagyjából kétszereséért.

A fenti példán kívül jutott viszont pl. kb 200 millió egy kft-nek arra, hogy 4000 háziorvossal aláírasson egy szerződést, és utána elutaljon nekik 50 ezer forintot (természetesen annak fedezete másik 200 millió volt). Több, összesen mint 30 milliós tanulmányok arról, hogy mit kell tartalmazni a szűrések eredményét rögzítő programnak.

370 millió az eredményeket rögzítő szoftverre, miközben létezik az Eeszt,

ami minden egészségügyi adatunk rögzítésére alkalmas.

160 millió forint a fenti program hackertámadás elleni védelmére :)stb.

Az adatkérést folytatni fogom, mert egy sor szerződéshez muszáj látni a mellékletet illetve van olyan szerződés is, ahol egyszerűen üresen hagyták a kifizetendő összeg helyét…Ettől függetlenül az eddigi adatok szerint is valószínű, hogy költségvetési csalás miatt feljelentést kell tennem.”

Valódi Hírek