Hadházy az OLAF-nál jelenti fel Müller Cecília egyik sötét bizniszét

A tiszti főorvos nem ad számot az általa vezetett hatóság költéseiről.

Hadházy Ákos az elmúlt időszakban számos, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) által indított projekttel kapcsolatban próbált utánajárni, hogy mi lett az esetenként több tízmilliárd forint értékű uniós források sorsa. Ennek ellenére Müller Cecília országos tiszti főorvos lényeges tényt nem tartalmazó válaszleveleket küldött vissza a képviselőnek, azaz nem adott ki információkat a hivatal költéseiről.

A független országgyűlési képviselő korábban például „Az egészségügyi ellátórendszer szakmai módszertani fejlesztése” elnevezésű, három évre szóló projekt 11,4 milliárd forintos költéseiről érdeklődött, azonban

kérdéseire Müllertől nem kapott választ.

A tiszti főorvos általában egy alkotmánybírósági döntésre hivatkozva tagadja meg a válaszadást.

Jelenleg — az NNK webhelyének tanúsága szerint — 6 európai uniós projekt fut az NNK berkeiben. Ezek közül a „Komplex népegészségügyi szűrések” elnevezésű projekt költségvetési kerete 17,9 milliárd forintos.

Hadházy ezen projekt egyik elemét megvizsgálta, majd a csütörtöki korrupcióinfón elmondta, hogy

költségvetési csalás miatt feljelentést tesz, valamint az OLAF-nál is bejelenti a projekt jogszerűtlenségét.

A projekt ezen eleme egyébként a vastagbélszűrésben résztvevő háziorvosi ellátás felállítását célozza, ez azonban Hadházy szerint olyan sablonos feladat, amelyet a költségvetési szervek saját munkavállalóikkal szoktak elvégeztetni. Jelen esetben azonban

súlyos százmilliókért kiszervezték a feladatot.

Az ügyben érintett nyertes, a DDR 2000 Kft. szerződését Müller Cecília írta alá. A cég egy közepes forgalmú, nyíregyházi, 6 alkalmazottas vállalat, amelynek székhelye Budapestre van bejegyezve.

(24.hu nyomán)

Valódi Hírek