Ez lesz a fölösleges lélegeztetőgépek sorsa? A kormány megint hozzányúlt a csilliárdokért vásárolt és parkoltatott gépekhez

Nagylelkű kedvükben vannak.

A magyar kormány lélegeztetőgépek tulajdonjogának ingyenes átruházásáról döntött a palesztin Szent Család Kórház, valamint a Betlehemi Arab Rehabilitációért Társaság (Bethlehem Arab Society for Rehabilitation) számára — derült ki a szerda este megjelent Magyar Közlönyből.

A kormányhatározatot Orbán Viktor jegyzi, és Szijjártó Péter, illetve Pintér Sándor feladata lesz, hogy harminc napon belül tegyék meg a szükséges intézkedéseket.

A határozatban az áll:

„A kormány a koronavírus-járvány okozta nemzetközi helyzetre tekintettel a veszélyhelyzet ideje alatt az állam tulajdonában álló gyógyszerek, orvostechnikai eszközök, valamint egyéni védőeszközök járvány megelőzéséhez, terjedésének megakadályozásához szükséges hasznosításáról, továbbá az állami, egyes önkormányzati fenntartású egészségügyi intézmények kötelezettségvállalásának egyes szabályairól szóló 692/2020. (XII. 29.) Korm. rendelet 2. §-a alapján az állam tulajdonában álló, az 1. melléklet szerinti lélegeztetőgépek tulajdonjogának ingyenes átruházásáról dönt a palesztin Szent Család Kórház, valamint a Betlehemi Arab Rehabilitációért Társaság (Bethlehem Arab Society for Rehabilitation) (a továbbiakban együtt: kedvezményezettek) számára.”

Legutóbb az derült ki, hogy öt országnak összesen 380 lélegeztetőgépet küldött a Külgazdasági és Külügyminisztérium februárig.

A lélegeztetőgépeket egyébként csillagászati összegbe kerül tárolni. A kormány a gépeket a Teva Gyógyszergyár Zrt. korábbi, időközben gazdát cserélt gödöllői telephelyén parkoltatja, a bérleti díj pedig

havonta 165 ezer euró + áfa, vagyis havi 74,3 millió forint, amire havi 29 ezer euró + áfa (13 millió forint) összegű üzemeltetési díj, valamint 3,1 millió forintos rezsiátalány rakódik.

 

Valódi Hírek