Meggondolta magát Ausztria, mégis elfogadják a kínai vakcinát a Zöld Kártyához

A Szputnyik V viszont maradt a tiltólistán.

A hétvégén több osztrák lap is arról számolt be, hogy Ausztriában csak az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által engedélyezett vakcinával oltottak kaphatják meg az osztrák Zöld Kártyát, amivel lehet majd látogatni az éttermeket, szálláshelyeket, strandokat és sok más közösségi teret.

Hétfő este viszont Wolfgang Mückstein osztrák egészségügyi miniszter bejelentette, hogy az ország legitimnek ismeri el a Sinopharm-oltást is, miután az Egészségügyi Világszervezet (WHO) engedélyezte a kínai vakcina vészhelyzeti alkalmazását.

Eszerint a Magyarországon használt vakcinatípusok közül csak a Szputnyik V-vel oltottaknak nem jár majd zöld kártya Ausztriában. Így ennek hiányában csak negatív teszttel lehet majd látogatni például az osztrák éttermeket, a strandokat vagy a szállodákat.

A “zöld kártyát” háromféle módon lehet megkapni:

  • aki átesett a betegségen, és hat hónapnál nem régebbi orvosi igazolással vagy három hónapnál nem régebbi antitest-teszttel bizonyítja gyógyultságát,
  • 72 óránál nem régebbi negatív PCR-teszt, vagy 48 óránál nem régebbi negatív antigén-teszt felmutatásával,
  • aki az EMA által engedélyezett valamelyik oltást kapta, az az első dózis felvétele után 22 nappal kaphatja meg a kártyát, ami 9 hónapig érvényes.

(24.hu nyomán)

(Kiemelt kép: Joe Klamar/AFP)

Valódi Hírek