Aggasztó hírek jöttek a Szputnyikról: Mégsem olyan hatékony, mint Putyinék állítják?

Ez nem Orbánék napja.

Nyílt levélben kérdőjelezi meg kutatók egy csoportja az orosz Szputnyik-V vakcináról nyilvánosságra hozott kutatási eredményeket — írta meg a Moscow Times alapján a napi.hu.

A kutatók a The Lancet című tekintélyes orvosi folyóiratban fogalmazta meg aggodalmait az orosz vakcinával kapcsolatban. A nyílt levél szerzői (orosz, amerikai, francia, olasz és holland kutatók) azt kifogásolják, hogy

a vakcina dokumentációja átláthatatlan,

és az oroszországi klinikai kutatásokkal kapcsolatban megkérdőjelezhető megállapítások szerepelnek benne.

A kutatócsoport vezetője a Temple Egyetem tudósa, Enrico Bucci többször is kifejtette már a Szputnyikkal kapcsolatos kétségeit.

A The Lancet a nyílt levél mellett közli a vakcinát kifejlesztő Gamaleja Intézet válaszát is, amelyben az oltóanyag fejlesztői visszautasítják a vádakat. Az intézet szerint a munkát a nemzetközi klinikai standardoknak megfelelően végezték.

A nyílt levél szerzői többek közt azt találják furcsának, hogy a vakcina az orosz tesztadatok szerint az emberek különböző korcsoportjaiban szinte azonos hatékonyságot mutat,

a szórás mindössze 90,0 és 92,7 százalék közé esik.

A Gamaleja válasza szerint ez csak azt bizonyítja, hogy a készítmény hatékonysága lényegében minden korcsoport esetén azonos.

A nyílt levelet jegyző kutatók azt is kifogásolják, hogy a Szputnyik V fejlesztői figyelmen kívül hagyták a tudományos eredményeiket alátámasztó adatok megosztására vonatkozó kéréseket.

A Gamaleja újabb adatokat nem hozott nyilvánosságra a levélre válaszul, az adatszolgáltatási hiányosságokat pedig azzal indokolták, hogy előbb be kell fejezni a tudományos jelentésüket, és meg kell kapniuk az állami intézet tulajdonosainak engedélyét, csak ezután állnak majd teljes körűen rendelkezésre az információk.

A kutatói csoport azt is észrevette, hogy a a klinikai tesztelés során az abban részt vevők száma változott, így magyarázatot várnak arra is, hogy miért zártak ki 14.000 önkéntest a vizsgálatokból.

Denis Logunov, a Gamaleja igazgatóhelyettese azt válaszolta erre a felvetésre, hogy egyes önkénteseket azért zártak ki, mert teljesítették a kizárással kapcsolatos feltételeket, míg másokat azért, mert nem teljesítették a részvétellel kapcsolatos feltételeket.

A számok változásának az Intézet szerint másik oka lehet az elgépelés.

(via napi.hu)

Valódi Hírek