Egy vagyonba fog kerülni az étolaj a kínaiak miatt

Készíthetjük a pénztárcáinkat.

A KSH legfrissebb inflációs statisztikája szerint 5,1 százalékkal nőttek a fogyasztói árak az előző évhez képest.

Az élelmiszerárak 2,4 százalékkal emelkedtek, de többek között az étolaj is kiugróan drágult:

22,8 százalékkal fizetünk többet érte, mint tavaly ilyenkor.

A havi átlagárakból kiderül, hogy tavaly februárban még csak 482 forint volt a napraforgó étolaj fogyasztói átlagára, idén februárra elérte a 635 forintot.

A termelői árak is ezen időszakban kezdtek el emelkedni, tavaly januárban még csak 110,7 forint volt a napraforgómag kilogrammonként, idén januárban 153,3 forintra nőtt.

A hirtelen áremelkedés oka az lehet, hogy nagyon megnőtt az olajos magvak iránti kereslet Kína és Irán nagy tételű vásárlásai miatt, ami érezhetően felfelé nyomja a termelői árakat — avatta be a 24.hu-t Raskó György agrárközgazdász.

A kínai sertésállomány mindegy felét ki kellett írta az afrikai sertéspestis következtében, most pedig hihetetlen tempóban növelik az állományukat.

Ez hatalmas nyomást helyez a piacra, hiszen Kína körülbelül 500 millió állatot nevelt korábban — összehasonlításképpen: Magyarország sertésállománya nem éri el a 3 milliót.

Felfelé húzza az árakat az is, hogy óriási Kína kereslete a szójadarára, szójaolajra és napraforgóolajra.

Magyarországon a mezőgazdasági termények árát a globális tőzsdei árak határozzák meg, a továbbiakban növekedés nem, inkább stagnálás várható.

Az agrárközgazdász szerint az árak visszarendezőse attól is függhet, hogy Brazíliában és Argentínában milyen lesz az új termés.

A termelők rekord árakra számíthatnak idén, az új repcére tonnánként 175 ezer forintos, az új napraforgóra 165 ezer forintos lekötések vannak.

Az oldal információ szerint hozzájárul a rekord árhoz az is, hogy

a világ legnagyobb napraforgó termelője, Ukrajna már csak Kínába értékesít, Európába nem.

Raskó György megemlítette, hogy bár Magyarország sokkal több napraforgót és repcét termel, mint amennyire szükségünk van, a termésből jelentős mennyiséget exportálunk, például a martfűi gyár is óriási exportot bonyolít.

Ha a nyersolaj drágul, a növényi olajok, etanol és biodízel árát is felhúzza, függetlenül a lakossági kereslettől, mert az ipari kereslet rugalmatlan.

Árfelhajtó hatással rendelkezik a forint gyengülése is.

Elmondása alapján idén rekordközeli termés várható, de borítékolhatjuk, hogy az árakon nem fog meglátszani. Soha ennyit nem fizettek még a napraforgóért és repcéért a termelőknek, mint mostanában.

Jövőre pedig elkerülhetetlenül újabb drágulás várható, legyen szó étolajról vagy margarinról.

 

Valódi Hírek