Szél Bernadett kiakadt a kormány gyalázatos húzásán, ombudsmanhoz fordul

Szerinte a kormány kvázi fizetőssé tette az állami egészségügyi ellátást.

Facebook-bejegyzést tett közzé Szél Bernadett, a Momentum által támogatott független országgyűlési képviselő. A politikus szerint alapjogot sért, hogy a műtétre várókat fizetős tesztelésre kényszerítik, ahelyett, hogy az állam finanszírozná azt. A képviselő emiatt ombudsmanhoz fordult.

Fatális következményekkel járhat kvázi fizetőssé tenni a tb-ellátáson belül végzett műtéteket bárki számára is — gondoljon már bele legyen szíves a kormány, sok esetben amúgy is régóta késik a beavatkozás, de ha most még tovább halogatják, mert nem tudják kifizetni a több tízezer forintos teszteket, az az egészségi állapot újabb romlását okozhatja!

Ráadásul több százezren is lehetnek azok a hátrányos helyzetű településen élők, akik nem is kapnak megfelelő felvilágosítást és technikai segítséget az oltásra való jelentkezéshez. Nem segíteni kellene inkább ott?

És mi a helyzet a gyermekekkel, rájuk sem tért ki a miniszter: nekik — helyesebben a szüleiknek — is fizetni kell a tesztért műtét előtt, holott jó részük még nem is kaphat oltást?” — tette fel a kérdést a politikus.

Az ellenzéki országgyűlési képviselő szerint azoknak, akik nem tudják kifizetni a PCR-teszteket, tovább romolhat az állapotuk a műtétre való várakozás miatt. Müller Cecília korábban még azt nyilatkozta, hogy az újrainduló műtétek esetén ingyenesek lesznek a tesztek. A jelenlegi, Szél szerint alapjogokat sértő ügyben az ombudsman két hét múlva hozhat döntést.

Korábban a Telex írta meg, hogy a műtétre várakozó betegeknek meg kell fizetniük a PCR-teszt árát ahhoz, hogy megműthessék. Ez alól — az Emberi Erőforrások Minisztériumának közlése szerint — kivételt jelentenek a védettségi igazolvánnyal rendelkezők, valamint azok, akiket egészségügyi állapotuk miatt nem lehetett beoltani.

(HVG/Telex/Szél Bernadett/Facebook)

Valódi Hírek