Nagyon kiakadt a német külügyminiszter Orbánékra, amiért megvétózták az uniós kiállást Kínával szemben

Heiko Maas szerint a magyar vétó „teljességgel felfoghatatlan”.

Megírtuk, hogy múlt héten Magyarország megvétózta annak a tervezetnek a napirendre vételét, amelyben az Európai Unió közös kiállásban ítélte volna el Kínát a Hongkonggal kapcsolatos lépései miatt, így főként azt, hogy az új választási reformmal Kína szinte teljesen felszámolta Hongkong demokráciáját.

Heiko Maas, német külügyminiszter ezzel kapcsolatban hétfőn arról beszélt, a magyar kormány vétója, amellyel megakadályozták, hogy az EU közös nyilatkozatban ítélje el Kínát,

„teljességgel felfoghatatlan”.

A Politico azt írja, az EU külügyminiszterei Magyarország vétója miatt képtelenek voltak elfogadni a nyilatkozat szövegét, holott a diplomaták elmondása szerint az már egy eleve „felvizezett”, a korábbinál enyhébb változat volt.

„Ez nem az első alkalom, hogy Magyarország megtörte az EU egységét, amikor a Kínával kapcsolatos problémák kerültek szóba”

– mondta Maas az újságíróknak adott nyilatkozatábn az EU külügyi tanácsának hétfői ülése után.

A magyar kormány ugyanis április közepén is megvétózott egy Kínával szembeni közös uniós kiállást, amelynek az volt a célja, hogy a tagországok egyhangúlag szólaljanak fel Hongkong mellett és a városállam autonómiáját felszámoló Kína tevékenységével szemben.

„Azt gondolom, mindenki ki tudja találni, hogy milyen okok állnak a háttérben: a Kína és Magyarország közötti jó kapcsolat” – jelentette ki Maas, aki teljességgel felfoghatatlannak tartotta a magyar vétót.

„Különösen a Kínával szemben bevezetett szankciók után lenne nagyon fontos, hogy az Európai Unió egyhangúan szólaljon meg. Ám sajnos ezt Magyarország megakadályozta”

– tette hozzá a német külügyminiszter.

A Politico azt írja, Orbán Viktor a két EU-s találkozó között egyeztetett Kína elnökével, Hszi Csin-pinggel. Kínai beszámolók szerint pedig a magyar kormányfő arról beszélt a kínai elnöknek, hogy Magyarország „nagy jelentőséget” tulajdonít a Kínához fűződő kapcsolatainak, és örül annak, hogy a kétoldalú kereskedelem a járvány ellenére is növekedni tudott.

Hszi Csin-ping pedig elmondta Orbánnak, hogy

Peking nagyra értékeli Budapest elköteleződését a baráti viszony fenntartásáért.

Josep Borrell, az EU külügyi főképviselője hétfőn ugyanakkor azt mondta az újságíróknak, hogy még egy utolsó esélyt szeretnének adni a közös uniós kiállásnak Hongkong ügyében, ezért még egy hetet adnak arra, hogy szakbizottsági szinten megszülessen egy olyan határozat, amit mind a 27 tagország tud támogatni.

Borrell hozzátette, ha ezt követően sem sikerül közös nevezőre jutniuk, akkor az EU-nak olyan pozíciót kell felvállalnia, ami nem az egyhangúságot tükrözi. Azt viszont, hogy ez pontosan mit jelentene, nem fejtette ki részletesebben.

A Politico szerint azonban valószínűtlennek tűnik az, hogy Magyarország akár egy újabb változatát elfogadná a nyilatkozatnak. Egy neve elhallgatását kérő EU-s diplomata szerint ugyanis a magyar kabinet azon az állásponton van, hogy ezek a kiállások csak tovább rontják a kapcsolatokat Kínával.

Magyarország brüsszeli állandó képviseletének szóvivője pedig az közölte, hogy a Kínával kapcsolatos pozícióban a magyar álláspont változatlan, hozzátéve: ez a kérdés fel sem merült a külügyi tanács hétfői ülésén.

(Politico/444.hu nyomán)

Valódi Hírek