Megvétózta a magyar kormány az uniós kiállást, amiben elítélték volna Kínát

Szűk egy hónap alatt a másodikat.

Magyarország megvétózta annak a tervezetnek a napirendre vételét, amelyben az Európai Unió közös kiállásban ítélte volna el Kínát a Hongkonggal kapcsolatos lépései miatt, így főként azt, hogy az új választási reformmal Kína szinte teljesen felszámolta Hongkong demokráciáját.

Az Országos Népi Gyűlés Állandó Bizottsága által március végén megszavazott rendelkezés ugyanis gyakorlatilag Hongkong a következő választáson már csak Kína-párti jelölteket választhat a parlamentbe. Az EU szempontjából ez azt is jelenti, hogy a politikai döntésekre vonatkozóan jelentősen csökken az ellenzék befolyása Hongkongban, és az emberek még kevésbé szólnak majd bele a közvetlen választásokba.

Az EU külügyminiszterei szerdán szavaztak volna a tervezetről, amiben elítélték volna Kína legutóbbi Hongkong elleni lépését,

az indítványt azonban a magyar vétó miatt nem tudták elfogadni.

Az osztrák ORF forrásai szerint az egyik ok, amiért Magyarország elutasította a nyilatkozatot az, hogy az ország, főként a kormány közeli üzleti csoportok nagy hasznot húznak a kínai beruházásokból, így többek közt az épülő Fudan Egyetemből és a Budapest-Belgrád vasútvonalból.

Az ORF azt írja, a tárgyalások során Budapest többek között azzal érvelt,

hogy az EU-nak nem kell reagálnia minden egyes kínai fejleményre.

A magyar kormány április közepén is megvétózott egy Kínával szembeni közös kiállást, amelynek az volt a célja, hogy az uniós tagországok egyhangúlag szólaljanak fel Hongkong mellett és a városállam autonómiáját felszámoló Kína tevékenységével szemben.

Szijjártó Péter március közepén az ujgur kisebbség elnyomása miatt a Kínával szemben bevezetett uniós szankciókkal kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy azt „értelmetlen, magamutogató és káros” döntésnek tartják.

(444.hu/orf nyomán)

Valódi Hírek