Drámai számokat tett közzé Dobrev Klára — Ezért muszáj visszaállítani a svájci indexálást a nyugdíjaknál

Több mint félmillió nyugdíjas él a létminimum alatt.

Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció miniszterelnök-jelöltje már többször világosság tette, hogy a 2022-es kormányváltás után visszaállítják a nyugdíjrendszerben a svájci indexálást, ami a nyugdíjemelésnél a bérek emelkedését is követi.

Hétfőn egy pontos számokkal alátámasztott Facebook-bejegyzésben fejtette ki, hogy miért is van erre elengedhetetlen szükség.

Jelenleg több mint félmillió nyugdíjas él a létminimum alatt, ezen segít majd a svájci indexálás, de a politikus kiemelte a bejegyzésben, hogy az idősek méltóságának visszaadása csak az egyik teendője lesz majd a sok közül:

„Sokszor írtam már nektek, hogy az ország kettészakadt, de most engedjétek meg, hogy hozzak nektek pár számot.

Ma Magyarországon 101 400 forint a létminimum. Akiknek ennél kevesebb a jövedelme, ők abszolút szegénységben élnek.

Mondjuk ki: nyomorognak.

Nézzük meg a számokat, hány nyugdíjast érint a szegénység?

17 777-en havi 28 500 forint alatti ellátásban részesülnek, 28 981 nyugdíjas havi 28 500 és 49 999 forint közötti nyugdíjat kap, 532 803 idős ember pedig 50 000 és 99 999 forint közt kap havonta a kormánytól. Tehát

579 561-en kapnak százezer forint alatti nyugdíjat,

az ő nyugdíjuk összege nem éri el a becsült létminimum összegét sem. Ebből fizetik a rezsit, a gyógyszereket és ami marad, abból próbálnak ennivalót vásárolni. Pénzről beszélünk, de ez már az emberi méltóság kérdése.

Ezért mondom, hogy az ország kettészakadt.

És ezért kell visszaállítani a svájci indexálást, ami garantálja, hogy ahogy nőnek a bérek, úgy emelkednek a nyugdíjak is.

Miniszterelnökként visszaadni az idős emberek méltóságát az egyik első teendőm lesz.”

(kiemelt kép: hvg)

Valódi Hírek