Maróth Gáspár úgy tudja, „teljesen racionális döntés” volt 130 milliárd forintos hitelből rakétákat venni az országnak

A védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos szerint az ország szempontjából ez volt a lehető legjobb döntés.

Tavaly novemberben egy hosszú tárgyalássorozatot követően vált hivatalossá, hogy a Magyar Honvédség NASAMS légvédelmi rakétarendszereket vásárol a norvég Kongsberg és az amerikai Raytheon cégektől.

Az új légvédelmi rakétarendszer vásárlását pedig a norvég államtól felvett

130 milliárd forintos hitelből

finanszírozza a kormány.

Maróth Gáspár, védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos ezzel kapcsolatban a Spirit FM-nek nyilatkozva elmondta:

„Az államot nem úgy finanszírozzuk, mint a családot, hogy amikor fizetnek a hó elején, akkor a pénztárcánkba betesszük a pénzt, vagy a bankkártyánkra, és amíg rajta van pénz, addig költünk”.

Maróth szerint az államadósságot kezelő szakemberek szerint a magyar adófizetőknek sokkal kedvezőbb, ha a jó minősítésű Norvégiától jut az ország pénzügyi forráshoz, mint, ha bárhonnan máshonnan vesz fel hitelt.

A kormánybiztos szerint a kölcsön

„egy teljesen racionális döntés volt, sőt, nemhogy racionális, hanem az ország szempontjából a lehető legjobb döntés volt, amit szakemberek hoztak”.

Maróth hozzátette, mindenkit meg szeretne nyugtatni arról, hogy ebben semmiféle „politikai történet” nem volt, mert a hitel felvételét a magyar államadósságot kezelő szakemberek javasolták.

A rakétákkal kapcsolatban Maróth arról beszélt, hogy azokat az Egyesült Államokból veszik, és a lehető legmodernebb rakéták lesznek, ugyanakkor ezek még nem alkalmasak arra, hogy a Gripen vadászgépekre rögzítsék.

Valódi Hírek