Dobrev Klára úgy látja, hogy az ellenzék meg tudja nyerni a választásokat

A Fidesz már csomagol.

Csak jókat fog mondani az ellenzéki riválisokról, mert bár verseny van köztük, az igazi ellenfél Orbán Viktor és rendszere — mondta Dobrev Klára a Klubrádió Megbeszéljük című műsorában csütörtökön.

A DK miniszterelnök-jelöltje szerint miniszterelnöknek lenni „az egyik legmagasztosabb politikai feladat”, és annak, aki egy ilyen versenyben elindul, biztosnak kell lennie magában és a csapatában is.

Szerinte az Orbán utáni világban a miniszterelnöknek három tulajdonsággal kell rendelkeznie:

  • szakmai felkészültség és tapasztalat,
  • elszánt határozottság,
  • és képesség arra, hogy Magyarország diplomáciai szövetségeseit visszaépítsük.

Ő maga államigazgatásban dolgozott, ezt tanította is az egyetemen, ezt fontosnak tartja hangsúlyozni. Közölte: az ellenzéki miniszterelnök-jelöltekről csak jókat fog mondani, mert bár van verseny köztük, az igazi ellenfelük Orbán Viktor és rendszere.

Kiemelte, hogy Orbán után pokoli nehéz lesz kormányozni, és hallja azokat a kétségbeesett hangokat, hogy lehet-e egyáltalán.

„Az ellenzék meg tudja nyerni a választásokat”

— mondta, de ez nem elég. Szerinte megértően és empatikusan kell kormányozni, másik oldalról határozottan kell érvényesíteni a demokratikus elveket.

Szerinte nem az országgal, nem az emberekkel van baj, mindenkinek van jobb és rosszabb oldala is, az pedig a kormány felelőssége, hogy az emberek melyik énjére játszik rá. Lehet az ellenségkeresést, a gyűlölködést erősíteni, mint a Fidesz, vagy lehet az összetartást is.

Szerinte az ország mára olyan mértékben vált ketté, amire a középkorban nem volt példa. Ez a fajta urizálás, amit a Fidesz-vezérkar művel, elképzelhetetlen volt korábban. Hozzátette: úgy véli, a „de legalább a mieink lopnak”-gondolkodás nem a többségre jellemző, a fideszes szavazók is jobbak ennél, egyszerűen

nem jut el hozzájuk a hír.

Hangsúlyozta, hogy az a buborék, amivel Orbán a szavazóit körbevette, repedezik, mert amikor ténylegesen nagy a baj — ilyen például a járvány –, akkor kiderül, hogy a király meztelen.

Az elmúlt hónapokban azon dolgoztak szakértőkkel, hogy ha nincs kétharmada az ellenzéknek, de meggyőző többséggel kormányt alakít, akkor hogyan lehet lebontani a NER-t.

Szerinte azért nehéz erről beszélni, mert amikor látszik, hogy „csomagol a Fidesz”, akkor mit tesz, például alapítványokba menekítik a közpénzt.

Ennek a jogtechnikai részleteit a választások után akarják bemutatni, mert ha részletes jogszabály-csomagot tesz le az asztalra, akkor annak elfogadását megnehezíti a Fideszt, nem akar nekik helyzeti előnyt adni.

(kiemelt kép: Népszava)

 

Valódi Hírek