Kampány indult azért, hogy kötelező legyen a koronavírus elleni oltás Magyarországon

Ha a gyerekeinket beoltathatjuk, akkor a felnőtteket miért nem? — teszik fel a kérdést.

Több orvos kampányt indított azért, hogy kötelező legyen a koronavírus elleni oltás Magyarországon — írta meg kedden az Mfor.hu.

„Május közepére leállnak az oltások, mert kifogyunk a regisztráltakból, és marad 5,5 millió magyar, aki bármikor megfertőződhet, Covid-osztályos ellátásra szorulhat és meghalhat.

Az orvosi eskünk azt is tartalmazza, hogy nemcsak gyógyítani, hanem megelőzni is kötelesek vagyunk. Ha itt van a kezünkben egy megoldás, amivel megelőzhetnénk a tömeges megbetegedést és elhalálozást, miért nem használjuk ki?”

— nyilatkozta a lapnak Apostol János orvos, az egyik ötletgazda.

Szerinte ha kötelező lenne a védőoltás, és július végére minden felnőttet beoltanának az országban, akkor

augusztus végére visszatérhetne az élet a normális kerékvágásba.

Így le lehetne szerelni a Covid-osztályokat, és a jelenleg ott dolgozók visszatérhetnének eredeti munkájukhoz az egészségügy más területeire.

Ez azért is lenne fontos szerinte, mert a járvány miatt el nem látott betegek nem szerepelnek a 27 ezer áldozat között, pedig ez feltehetően a többszöröse a közvetlen Covid-halálozásnak.

„Ha a gyerekeinket beoltathatjuk a Covidnál kevésbé fertőző betegségek ellen, akkor a felnőtteket miért nem? Tudom, kényes kérdés, de itt nemcsak az egyén jogát kell nézni, hanem az oltás össztársadalmi hatását is, ami épp ezért ebben a helyzetben felülírhatja a szuverén indokokat”

— véli Apostol. Az erre irányuló kormányzati akarat egyelőre nem látszik, Orbán Viktor áprilisban még arról beszélt, hogy ezt nem tartaná célravezetőnek, és a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) is ezen az állásponton van.

A TASZ szerint a védőoltás kötelezővé tétele jelentős beavatkozás lenne az egyén magánszférájába és önrendelkezésébe, ha pedig ez megtörténne, akkor az egészségügyi törvényen alapuló pontos szabályozásra lenne szükség.

A múlt héten a világon először egy lengyel kisváros önkormányzata fogadta el a kötelező Covid-védőoltásról szóló rendeletet.

 

Valódi Hírek