Kiderült: Ezek a koronavírus elleni vakcinák leggyakoribb mellékhatásai

Egy új kutatás hozhat megnyugvást.

Egy koronavírus elleni vakcinák mellékhatásait vizsgáló brit kutatás arra világított rá, hogy a Pfizer és az AstraZeneca oltóanyagok a legtöbb esetben

csak fejfájást és fáradtságot és oltás helyén jelentkező fájdalmat okoznak.

Ezen problémák pedig nem maradnak velünk 1-2 napnál tovább — írja a BBC.

A kutatás során a két oltóanyagot szerették volna összehasonlítani, ezért 627 383 ember adatait vizsgálták meg és az oltástól számítva 8 napig figyelték a pácienseket.

A felmérés alapján a következők derültek ki:

  • A Pfizert felvevők 70 százalékánál alakult ki duzzanat és bőrpír a szúrás helyén, az AstraZeneca esetében ez kicsit kevesebb, 60 százalék.
  • Az AstraZeneca oltást felvevők 34 százaléka jelezte, hogy egész testet érintő reakció lépett fel, a Pfizernél ezt 14 az első, majd 22 százalék a második oltás után állította.
  • Több mellékhatás jelentkezett az 55 éven aluliaknál, a nőknél és azoknál, akik elkapták a koronavírust az oltást megelőzően.

Egész testet érintő reakciónak számít a hidegrázás, fáradtság, fejfájás. Ezen három jelenség közül a fejfájás volt a leggyakoribb, a Pfizer vakcinánál az oltottak majdnem 8 százaléka panaszkodott erre, a második dózisnál pedig több, mint 13 százalék tapasztalta a kellemetlen tünetet.

A King’s College London professzora, a vizsgálat vezetője, Tim Spector reméli, hogy

az eredményeket látva azok is felveszik majd az oltást, akik eddig csak gondolkodtak rajta.

(bbc nyomán)

Valódi Hírek