Döntött az EP: Csak a megbízható, nyugati vakcinákat fogadják el kötelezően a tagállamok

Aminek nincs EMA-engedélye, azzal kitörölhetjük.

Az Európai Parlament nagy többséggel meghozott döntése szerint csak az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által jóváhagyott vakcinával oltottaknak jár automatikusan az utazási könnyítés.

Az Európai Parlament ugyanis csütörtökön 540 szavazattal, 119 ellenszavazat és 31 tartózkodás mellett megszavazta a digitális zöldigazolványról szóló javaslatát. A magyar képviselők többsége nem értett egyet a döntéssel – írja az Eurológus.

Az EP javaslata szerint a dokumentum nem tekinthető utiokmánynak. Lényege viszont abban áll, hogy

az igazolványok birtokosainak ne kelljen további kötelező utazási korlátozásokra, például karanténra, önkéntes karanténra vagy tesztelésre számítaniuk.

Illetve az a célja, hogy könnyebbé tegye az EU-ban a szabad mozgást az uniós és az Unión kívüli állampolgárok számára is.

A QR-kód alapú igazolást a tervek szerint júniustól azok igényelhetik, akiket beoltottak a koronavírus elleni vakcinák valamelyikével – vagy koronavírus-teszttel tudják igazolni a védettségüket.

A parlamenti állásfoglalás ugyanakkor azt is rögzíti, hogy

a tagállamok általi kölcsönös elismerésnek kötelezően csak az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) jóváhagyott vakcinákra kellene kiterjednie.

Azt viszont már a tagállamok egyenként dönthetik el, hogy olyan oltóanyaggal elvégzett oltásról szóló igazolást is elfogadnak-e, amelyeket egyelőre nem engedélyeztek az EU-ban, így többek között a Magyarországon is használatos kínai Sinopharm, illetve a Szputnyik V vakcinákról szólókat.

Az Eurológus beszámolója szerint a magyar EP-képviselők közül a jobbikos Gyöngyösi Márton és az MSZP-s Ujhelyi István támogatta az előterjesztés végső változatát, míg a Momentum, a Fidesz, illetve a KDNP képviselői nemmel szavaztak, a DK-s Rónai Sándor pedig tartózkodott.

A fideszes Hidvéghi Balázs és a momentumos Donáth Anna elfogadhatatlannak nevezte a keleti vakcinákkal kapcsolatos kitételt – mert ez a Magyarországon uniós engedély nélküli vakcinákkal beoltottakat hátrányosan érintené.

Rónai pedig azt írta:

“Most tisztán látszik, hogy Orbánék dacból, érdekből, ocsmány módon több százezer magyart vertek át, hitegették őket, hogy a portyázóik által összehordott keleti vakcinák pontosan ugyanannyit érnek az Unióban, mint az EU-s hatóság által engedélyezettek. Épp ezért, bármennyire is jogos lenne, mi, a DK EP-képviselői tartózkodni fogunk, amikor az európai oltási igazolványról szavazunk.”

Ujhelyi a döntésével kapcsolatos közleményében úgy fogalmazott:

“Mindegyik olyan módosító-indítványt megszavaztam, amely lehetővé tette volna, hogy a pusztán tagállami hatóságok által engedélyezett oltóanyagok is automatikusan elfogadottak legyenek az igazolványban; ezek végül nem kaptak többséget.”

Hozzátette, a helyzetet azzal lehetne megnyugtató módon rendezni, ha az orosz és a kínai oltóanyag-gyártók vállalnák az EMA soron kívüli vizsgálatát és engedélyeztetési folyamatát.

(Eurológus/Telex nyomán)

Valódi Hírek