„Orbán Viktor alternatív államot akar építeni” — A Parlament előtt tiltakozott az ellenzék az állami vagyon kiszervezéséről szóló szavazás után (+videó) 

Az ellenzék szerint a Fidesz ma megmutatta az igazi arcát.

Mi is beszámoltunk róla, hogy a parlament fideszes többsége kedden megszavazta azt a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványokról szóló sarkalatos törvényt, amely értelmében alapítványi fenntartás alá kerül a magyar felsőoktatás 70 százaléka, az állam pedig több ezermilliárd forintnyi közvagyont ad oda fideszes delegáltak által vezetett szervezeteknek.

A felsőoktatási intézmények alapítványi tulajdonba kerülnek kastélyok, üdülők, kikötők, parkok, földbirtokok, színház, klinikák, részvények is. Így habár egyelőre nem világos az, hogy hány milliárd került most alapítvány fenntartásba az viszont biztos, hogy a nagyságrend a Mol- és a Richter-részvények miatt több ezermilliárd forint lehet.

A szavazás után sajtótájékoztatót tartottak az ellenzéki pártok képviselői a Parlament előtt.

Így Burány Sándor, a Párbeszéd frakcióvezető-helyettese elmondta, az elmúlt hetekhez képest „gigahosszúságú” szavazás volt a Parlamentben, és „olyan mennyiségű lopás szakadt a tisztelt házra, hogy a Parlament informatikai rendszere sem bírta a terhelést”.

Burány szerint a jövő évi választások közeledtével a kormány a vesztét érzi, ezért úgy gondolta, hogy „menti a menthetőt”, azonban a képviselő szerint

„ez a húzás több mint aljas”, hiszen a ma megszavazott törvényen keresztül olyan intézmények felett is átveszik az irányítást, amelyeknek eddig állami kontrollja volt.

Szilágyi György, a Jobbik alelnöke arról beszélt, hogy a ma elfogadott jogszabály egyáltalán nem szolgálja a nemzet érdekét. Szerinte ugyanis a törvényjavaslatok mindössze arról szólnak, hogy egy olyan újfajta privatizáció megy végbe az országban,

amely során a kormány közérdekű alapítványokba menti ki az állami vagyont, amit a Fidesz által kinevezett kuratóriumokban szabadon felhasználhatnak és ellenőrzés nélkül értékesíthetnek.

„Amit ma a Fidesz csinált, az felháborító: ismételten megkárosította a magyar embereket, eltulajdonította valamennyiünk vagyonát, alapítványokba szervezte ki, és ez majd magánzsebekbe fog vándorolni. Ez a Fidesz igazi arcát mutatja”

– jelentette ki Szilágyi.

Szakács László, az MSZP országgyűlési képviselője szerint miközben mindenki a járványhelyzetre figyelt, addig a paraván mögött az Orbán-kormány „kilapátolja a pénzt” olyan alapítványokba, amelyeket „teleültetnek fideszes katonákkal”.

„Ezeket a katonákat, a kuratórium tagjait nem lehet leváltani, nem lehet visszahívni, és ha mégis kiesik valaki közülük, akkor ők fognak új kurátort választani”

mondta Szakács, aki szerint hiába kérdezték, hogy miért lesz jobb helyen a nemzeti vagyon a négy-öt fő által vezetett kuratóriumoknál, ezekre a kérdésekre nem kaptak választ.

„Viszik az egyetemeket, viszik a részvényeket, viszik az üdülőket, a Balaton-partot, a kastélyt, a Hajógyári-szigetet, visznek mindent, ami mozdítható és mozdíthatatlan, és viszik az ország jövőjét is”

– jelentette ki Arató Gergely, a DK frakcióvezető-helyettese, aki szerint ez „bűn, ez szervezetten elkövetett kirablása az országnak, és akik ezt a Parlamentben megszavazták, azok minimum bűnrészesek”.

Keresztes László Lóránt, az LMP frakcióvezetője hozzátette, az egyetemek alapítványi fennhatóság alá szervezése nem modellváltás, hanem az egyetemi vagyon, az ingatlanok és döntéshozatal kiszervezése és politikai irányítás alá helyezése.

„Hazugság az, hogy ennek bármilyen köze lenne a felsőoktatás fejlesztéséhez” – mondta Keresztes, aki szerint az általános parlamenti vita során néhány kormánypárti képviselő elismerte, hogy fenntartóváltásnak semmi köze a fejlesztéshez, a cél az, hogy az uniós források felett szerezzék meg az ellenőrzést.

Hajnal Miklós, a Momentum elnökségi tagja elmondta, egyértelmű, hogy a Fidesz vereségre készül, ahogy az is egyértelmű, hogy „Orbán Viktor rossz vesztes, mert akkor is a választási vereséggel foglalkozik, amikor éppen több százan halnak meg nap mint nap”.

„Orbán Viktor alternatív államot akar építeni. Azt akarja, hogy náluk maradjon az oktatás, a bírtokok, a kastélyok, a részvények is. Ez az alternatív állam a magyar adófizetők pénzéből jön, jönne létre, ha mi 2022-ben nem váltjuk le őket”

– mondta a momentumos képviselő, aki hozzátette: Orbán Viktornak azt üzenik, hogy 2022-ben el lesznek zavarva, mert a magyar emberek nem kérnek abból, hogy a vagyonukat elvegyék tőlük.

A teljes videót itt tudod megnézni.

Valódi Hírek