Megszólalt a gyerekorvos az iskolások oltásáról: A közösségbe járó gyerekeket mindenképp oltani kellene!

A szakember úgy véli, megdőlt az a feltevés, hogy a gyerekeket nem érinti a fertőzés.

„Ahhoz, hogy a megbetegedésüket kivédjük és a fertőzés terjedését megállítsuk, a közösségbe jár gyerekeket mindenképpen oltani kellene.

Amíg a közösségbe járó gyerekek szabadon fertőzhetnek, addig nem fogjuk tudni befejezni semmilyen körülmények között ezt a járványt, a járványügyi intézkedéseket”

– mondta dr. Póta György gyerekorvos az ATV Start című műsorában. Szerinte ugyanis az a gondolat, hogy a gyerekeket a koronavírus nem érinti, és velük nem kell foglalkozni, az elmúlt egy évben, és főként a második és harmadik hullám idején megdőlt.

Hozzátette, jelenleg csak a Pfizernek van engedélye arra, hogy 16 éves kortól oltsanak a vakcinájával, de folyamatban van a 12-16 év közöttiek körében való engedélyeztetése is, így már vannak arra vonatkozó tervek, hogy 12 éven fiatalabbakat is lehessen oltani.

„Ahhoz, hogy egy gyereket elkezdjünk oltani, a vakcinának megfelelő vizsgálaton kell átmennie, és a megfelelő hatékonyságot és biztonságot igazolni kell ahhoz, hogy ez felmerüljön”

– mondta a gyerekorvos, aki szerint már 1-2 hónap múlva meglehet az engedély a gyerekek oltására, így reménykedik abban, hogy ősztől már oltani lehet az iskolásokat is.

Póta beszélt arról is, egyelőre nem lehet tudni, hogy egy gyermek lehet-e szuperfertőző, ahhoz ugyanis kontaktutatásokat kellett volna végezni, ez azonban Magyarországon az elmúlt időszakban csak akadozva működött.

„Azt látjuk, hogy alapvetően inkább a 10 évnél idősebbek betegednek meg és jelennek meg a statisztikákban, bár már van bőséggel óvodás gyerek is, aki elkapta a koronavírust”

– mondta Póta György.

A teljes beszélgetést >>IDE KATTINTVA<< tudod megnézni.

Valódi Hírek