Ne dőlj be! Újabb félrevezető, manipulált közvélemény-kutatással támad a Medián

Vélhetően Dobrev Klárát akarják kiszorítani a versenyből, és ehhez a szakma szabályait is letapossák.

Egyszer már megemlékeztünk róla februárban, hogy a valaha nagy nevű Medián közvéleménykutató intézet elkezdtett egyre gyanúsabb felméréseket kibocsátani.

Az egyik emlékezetes blődlijük a tavaly decemberben közölt mérésük volt, amelyben azt állították, hogy a Kétfarkú Kutya Párt

7% – 2% arányban

veri az MSZP-t a választani tudók körében.

Tény, hogy az MSZP nem futja a legjobb köreit az elmúlt években, de hogy a Kutyapártnak háromszor annyi (!) szavazója lenne, mint egy több megyeszékhelyen polgármestert adó parlamenti pártnak – ez több, mint kétségeket ébresztő.

Ugyanez a cég szerdán ismét egy teljesen fals, kutatásnak álcázott manipulációt tett közzé a sajtóban: a kutatás címe szerint az ellenzéki miniszterelnök-jelölteket mérték fel, a valóságban azonban kitaláltak egy nem létező, fából vaskarika kategóriát:

“az első és a második említések súlyozott átlagpontszámát”

és ez alapján hoztak létre egy rangsort.

A kutatásból tehát nem a jelöltek valódi népszerűségéről kapunk képet, hanem egy, a Medián által matematikai trükkökkel kiügyeskedett fiktív sorrendet látunk.

Ami a legmeghökkentőbb, hogy kutatásban egyáltalán közzé sem tették a valódi erősorrendet, amit minden más kutató mér, tehát az első említések százalékos megoszlását, kizárólag a Hann Endre (címlapképünkön) által megalkotott fiktív kategóriával operálnak.

Hogy a manipulált felméréssel mi lehetett a célja a Mediánnak, arról csak találgatni tudunk, de ami első ránézésre szembetűnő, hogy a más, valódi kutatásokban legnépszerűbbnek mért Dobrev Klárát a Medián összetrükközött erősorrendjében jóval előnytelenebb helyen tudták feltüntetni.

Íme a Medián meghekkelt kutatása (pirossal aláhúztuk a gyakorlatban nem létező számítási módot, amit csak ők találtak ki):

.

A korábbi, szintén kamugyanús kutatásaival együtt a Medián így mostanra sajnos kiírta magát a komolyan vehető intézetek amúgy is rövid sorából, és csatlakozott a Századvégtől a Publicusig terjedő dezinformációs hadtesthez.

Valószínű, hogy a választásokig hátralévő időszakban egyre több hasonlóan meghekkelt kutatással fogunk majd találkozni.

Amit tenni tudsz, hogy ha elhangzik a Medián neve, vagy meglátod ezt az embert a képernyőn, akkor egy szavát sem hiszed el:

Hann Endre

Valódi Hírek