Vakcinaeső hullik az országra, Müller Cecília elmondta, hány oltóanyag várható

A tiszti főorvos örül az oltási hajlandóság növekedésének.

Megtartotta napi sajtótájékoztatóját az operatív törzs. Ennek során Kiss Róbert rendőr alezredes kifejtette, hamarosan megnyithatnak a vendéglátóhelyek teraszai, ugyanis rövidesen beoltják a 3 millió 500 ezredik embert koronavírus ellen.

Müller Cecília arról beszélt, hogy meghaladta a 4 millió 326 ezer főt a koronavírus elleni vakcinára regisztráltak száma. Az országos tiszti főorvos kifejezte örömét azzal kapcsolatban, hogy egyre nagyobb a magyar társadalom oltási hajlandósága.

Elmondta, a regisztrált 65 év felettieknek több mint 90%-a megkapta az oltás első dózisát, a fiatalabb korosztálynak pedig már az 53%-a oltott — bár arra nem tért ki, pontosan melyik korcsoportról beszélt. A mai napon 68.400 adag Moderna-vakcina érkezett, ezeket elsősorban a már egy alkalommal beoltottaknak, valamint a krónikus betegségekkel rendelkezőknek tartják fent.

Ma 72 ezer adag AstraZeneca-oltás is Magyarországra ér, ezeket leginkább a második körös oltásokra kívánják felhasználni. Emellett 248.040 adag Pfizer-vakcina is érkezik az országba, ezeket első, illetve második oltásként is alkalmazzák majd. A napokban Szputnyik- és Sinopharm-oltások is érkeznek.

Müller Cecília kifejezte, hogy a „legesendőbbeket” már beoltották,

most következnek a kevésbé veszélyeztetett csoportok.

Az elmúlt 24 órában a 1645 új fertőzöttet azonosítottak, 8602 fő pedig jelenleg kórházban fekszik a fertőzéses tünetekkel, 980 személy pedig gépi lélegeztetésre szorul. 199 fő halt meg a betegség miatt az elmúlt 24 órában. A szennyvizekben mért örökítőanyag-koncentráció — bár némi csökkenést mutat –, még mindig magas.

Az újonnan felfedezett pozitív esetek száma 21%-kal csökkent. Az összes újonnan azonosított érintettek közül a Budapesten 14, Pest megyében 15%-ot azonosítottak, míg Tolnában mindössze 2%-át azonosították az új fertőzötteknek országos lebontásban.

A sajtótájékoztató végén feltették az ATV kérdését, amely arra vonatkozott, hogy beoltják-e a fertőzésen átesetteket. Müller elmondta, azokat nem oltják, akik éppen fertőzöttek, azonban akik már meggyógyultak, azoknak ajánlják az oltás felvételét.

Az operatív törzs videója itt látható:

Valódi Hírek