Egyelőre nem közli a Zacherrel készült interjú második részét a Szabad Európa Káslerék vizsgálódása miatt

Pedig az interjú egy kattintásra van a nyilvánosságtól.

Nem közli a Szabad Európa a Zacher Gábor hatvani kórház főorvosával készített interjú második részét, miután pénteken kiderült, hogy Kásler Miklós emberi erőforrások miniszterének főtanácsadója, Kollár Lajos professzor 63 szakmai tagozat vezetőjétől azt kérte, ítéljék meg, hogy etikailag helyes volt-e, amit Zacher az interjú első részében mondott.

A lap szombat reggel azt írja, a podcast második része egyetlen kattintásra van a nyilvánosságtól, Zacherrel közösen viszont úgy döntöttek, hogy azt egyelőre nem publikálják.

„A Szabad Európa minden országban, ahol jelen van, a felelősségteljes társadalmi vita színtere és a szabad véleménynyilvánítás fóruma. Ugyanakkor rendkívül fontos számunkra interjúalanyaink bizalma és védelme is, ezért Zacher Gáborral közösen úgy döntöttünk, hogy a vele készített beszélgetés második része egyelőre nem jelenik meg”

– közölte a lap.

Az előzményekről mi is beszámoltunk: múlt szombaton a Szabad Európa Szelfi című podcastjében Zacher arról beszélt, hogy szerinte Orbán Viktor felelőtlenül ígérte, hogy mindenkit meggyógyítanak, hiszen még ő maga sem mer ilyesmit ígérni a betegeknek. Az orvos ehhez hozzátette azt is, hogy a miniszterelnöknek kell majd „elszámolnia a 22 ezer halottal, aki Magyarországon belehalt ebbe a járványba.”

Az interjú után viszont Kásler szakmai tanácsadó testületének elnöke eegy, az EMMI e-mail címéről küldött levélben azt kérte a 63 szakmai tagozat vezetőjétől, ítéljék meg, hogy a toxikológus kijelentései etikusak voltak-e.

Több szakmai testület vezetője viszont hárította a kérdést, mivel nem az ő feladatuk ilyen ügyben bármiféle nyilatkozatot tenni.

(Szabad Európa nyomán)