PDSZ: Megfélemlítik és fenyegetik azokat a szülőket és pedagógusokat, akik ellenzik az iskolanyitást

Azt követelik, hogy április 19. után is maradjanak zárva az óvodák és az iskolák.

„A PDSZ XXIV. Kongresszusa elítéli a szülők és a pedagógusok megfélemlítését és fenyegetését. A PDSZ követeli az élet és egészség védelme érdekében az óvodák és alsó tagozatok további zárvatartását 2021. 04. 19-étől”

közölte a Pedagógusosuk Demokratikus Szakszervezete pénteken.

Közleményükben azt írják, hogy azokat a pedagógusokat, akik a munka törvénykönyve alapján megtagadják a jelenléti nevelést és oktatást,

„az intézményvezetők és fenntartók rendre retorzióval fenyegetik”,

pedig a szakszervezet szerint köztudott, hogy az óvodákban és iskolákban az egészséges és biztonságos munkakörülmények az EMMI által kiadott intézkedési terv szerint sem biztosíthatók.

„Jogellenes lépésekre próbálják kényszeríteni őket, pl. táppénzre vonulásra, illetve azonnali hatályú, rendkívüli jogviszonymegszüntetéseket helyeznek kilátásba.

A pedagógusokat és a szülőket egyaránt fenyegetik a tanítási év meghosszabbításával, amennyiben nem jelennek meg a gyermekek és tanulók 2021. április 19-étől az intézményekben, holott ez az intézkedés jogellenes volna, arra viszont alkalmas, hogy többeket félelmeik és lelkiismeretük ellenére meghátrálásra késztessenek”

– írja a szakszervezet.

Hozzáteszik, ugyanilyen, a 250 óra feletti mulasztásra hivatkozva a szülőket és a tanulókat osztályozóvizsgával, illetve évfolyamismétléssel fenyegetik.

„A pedagógusokat lelki terrornak teszik ki, nevelőket, intézményvezetőket és szülőket ugrasztanak össze, ahelyett, hogy a kormány gondoskodna a gyermekükkel otthon lévőkről bérkompenzációval, a munkáltató támogatásával annak érdekében, hogy álláshelyek ne szűnjenek meg.

Jelenleg egyetlen dolog fontos az oktatásirányítás számára, hogy Orbán Viktornak demonstrálják: az intézmények nyitva lesznek, és abban gyermekek és közoktatási dolgozók tartózkodnak, akár az életük és egészségük veszélyeztetésével is”

– olvasható a közleményben.

A PDSZ ezért azt követeli, hogy járványügyi adatok és az egészségügy helyzete alapján történjenek a közoktatási intézményekkel kapcsolatos döntések. Illetve azt is, hogy a kormány hallgasson a PDSZ-re és az egészségügyben dolgozókra, a Magyar Orvosok Szakszervezetére:

„a korai intézménynyitással ne veszélyeztesse a beoltatlan gyermekek és szüleik, valamint a közoktatásban dolgozó munkavállalók életét és egészségét, akiknek a védettsége még messze nem alakult ki”.

Kapcsolódó cikkünk:

https://nyugatifeny.hu/2021/04/15/ketsegbeesett-hangu-nyilt-levelben-keri-orbantol-az-orvosi-szakszervet-hogy-ne-nyissak-ki-az-ovodakat-es-iskolakat

Valódi Hírek